Bakad ananas med romkaramell

koket.se
Bakad ananas med romkaramell
Fredrik Eriksson ny
Fredrik Eriksson ny

Bakad ananas med romkaramell

7 ingredienser

1 h

Bakad ananas med romkaramell, rostad kokos och crème fraiche blir en ljuvig dessert att njuta av i helgen.

Se Fredrik Eriksson laga receptet

logo

Ingredienser

portioner4 - 6

Romkaramell

  • 0,5 dl strösocker
  • 0,25 dl mörk rom
  • 0,75 dl vatten

Ananas

  • 1 ananas

Servering

  • 2 dl riven kokos, grovriven
  • 2 dl crème fraîche (eller valfri mejeriprodukt)
  • 50 g vit bakchoklad

Gör så här

Romkaramell

  1. Smält sockret i en kastrull till en ljus karamell.
  2. Tillsätt rom samt vatten och koka ihop.
  3. Låt sedan karamellen svalna.

Ananas

  1. Picka ananasen på ca 15-20 ställen med skalet på.
  2. Baka ananasen i ugnen på 150 grader i ca 1 timme.
  3. Ta ut ananasen och låt den svalna.
  4. Skär sedan bort skalet, dela ananasen och ta bort stammen i mitten.

Servering

  1. Rosta kokosen gyllenbrun i en torr panna eller i ugnen.
  2. Skiva ananasen tunt och lägg upp på tallrikar.
  3. Ringla karamellen över ananasen och strö över den rostade kokosen.
  4. Klicka ut lite crème fraiche och toppa med riven vit choklad.