Bakad brieost i bröd med örtsmör

koket.se
Bakad brieost i bröd med örtsmör
Foto: TV4
Catarina König KM2023
Catarina König KM2023

Bakad brieost i bröd med örtsmör

8 ingredienser

35

Ett helt fantastiskt gott sätt att servera brieost på. En hel brieost snittas, penslas med vitlökssmör och läggs i ett urgröpt bröd för att sen gratineras i ugnen. Därefter är det bara att bryta bitar av brödet och doppa i den varma osten - galet gott!

logo
Catarina König KM2023

Se Catarina König laga receptet

Ingredienser

portioner
  • 1 vitt surdegsbröd (så stort att osten kan sättas i mitten och 4 cm kant finns kvar)
  • 500 g brieost (rund i helt bit)
  • 125 g smör
  • 1 klyfta vitlök (stor)
  • 2,5 msk färsk persilja
  • 1 msk färsk timjan
  • chiliflakes
  • flingsalt

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175 grader varmluft.
  2. Skär av ”locket” på brödet. Skär sedan fina brödbitar av locket.
  3. Sätt brieosten i mitten av brödet. Måtta och skär med en kniv runt osten. Plocka sedan bort innanmätet och lägg tillbaka osten så att den ligger fint i brödet.
  4. Skär 2 mm djupa snitt i ostens ovansida i ett diagonalt rutmönster.
  5. Skär snitt längs hela brödkanten. Det är dessa brödbitar som sedan bryts av för att doppa i osten. Lägg upp på en plåt täckt med bakplåtspapper.
  6. Smält smöret och tillsätt riven vitlök, finhackad persilja och timjan.
  7. Ringla örtsmöret över osten och brödet. Strö lite chiliflakes och flingsalt över.
  8. Baka i ugnen i 20 minuter tills brödet rostats och fått fin färg samt att osten smält.

Tips! Här hittar du receptet på Catarina Königs limoncello spritz som hon serverar till brödet.