Bakad chokladkaka med päron

Bakad chokladkaka med päron
Foto: Mattias Kristiansson
Mattias Kristiansson porträtt
Mattias Kristiansson porträtt

Bakad chokladkaka med päron

11 ingredienser

40 m

Jag gillar inte att ha favoriter. Inte officiellt i alla fall. Inofficiellt rangordnar jag allt och alla, även familj och vänner. MEN, det här är min absoluta favoritdessert. Den är barnsligt kleggig, chokladigt chokladig, så enkel att man nästan tror att man gjort fel och så god att man inte vill dela med sig. Receptet är ursprungligen skapat av gudinnan Nigella Lawson, men jag har vegofierat det ytterligare.

Recept ur Mattias Kristianssons kokbok Vegansk mat för alla tillfällen.

Ingredienser

portioner

Chokladkaka

  • 2 förp konserverade päronhalvor
  • 2 dl vetemjöl
  • 0,5 dl kakao
  • 1,5 dl strösocker
  • 150 g mjölkfritt margarin, rumstempererat
  • 1,5 tsk bakpulver
  • 1,5 dl mjölk (t ex soja-, mandel eller havremjölk)
  • 2 tsk vaniljsocker

Chokladsås

  • 100 g mörk choklad
  • 1,5 dl mjölk (t ex soja-, mandel eller havremjölk)
  • 1,5 dl ljus sirap

Gör så här

Chokladkaka

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Häll av sirapen från päronen och lägg dem sedan med snittytan ner i en gratängform.
  3. Vispa eller mixa ihop vetemjöl, kakao, strösocker, smör, bakpulver, mjölk och vaniljsocker.
  4. Klicka ut smeten över päronen och jämna till så gott det går. Det behöver inte vara perfekt.
  5. Grädda i 30 minuter. Den ska vara lite rinnig i mitten, det är bara gott.
  6. Servera med chokladsås.

Chokladsås

  1. Hacka den mörka chokladen fint och blanda med mjölk och sirap i en kastrull.
  2. Låt smälta ihop och sjud i en minut. Färdig och förbaskat god!