Bakad chokladkräm med rostad vit choklad och flamberade apelsinfiléer

Bakad chokladkräm med rostad vit choklad och flamberade apelsinfiléer
Foto: TV4

Bakad chokladkräm med rostad vit choklad och flamberade apelsinfiléer

Av: Sveriges mästerkock - lagtävling

Från: Sveriges mästerkock

9 ingredienser

En len och fin chokladkräm på bästa möjliga choklad toppas med rostad vit choklad och apelsinfiléer flamberade i Grand Marnier. En riktig drömdessert för chokladälskaren!

Ingredienser

portioner

Chokladkräm

  • 360 g mjölk
  • 360 g grädde
  • 160 g äggula
  • 100 g strösocker
  • 200 g choklad, 80 %
  • 0,5 krm salt

Rostad vit choklad

  • 200 g vit bakchoklad

Flamberade apelsinfiléer

  • 4 apelsiner
  • 0,5 dl Grand Marnier

Gör så här

Chokladkräm

  1. Sätt ugnen på 100 grader varmluft. Sätt in de tomma formarna med en gång så de värms upp.
  2. Hacka den mörka chokladen i små bitar. Koka upp gräddmjölken och låt den svalna av.
  3. Vispa i hop ägg och socker i en bunke och tillsätt den hackade chokladen.
  4. Slå den varma gräddmjölken över ägg och chokladblandningen rör om med visp och avsluta med stavmixer tills all choklad är upplöst.
  5. Häll upp smeten i formarna till hälften, täck över med plastfolie.
  6. Placera formarna i mitten på ugnen låt de baka i ca 25 minuter, kontrollera att de är färdigbakade genom att skaka försiktigt på chokladkrämen, är mitten lite lös är den klar att ta ut.

Rostad vit choklad

  1. Hacka den vita chokladen och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Rosta chokladen i ugnen på 200 grader i ca 10 minuter tills gyllenbrunt, låt svalna på plåten. Hacka sedan upp i mindre bitar.

Apelsinfiléer

  1. Börja med att skära av två ändar av apelsinen och fortsätt sedan att skära uppifrån och ned runt om apelsinen tills allt skal är borta. Se till att inga vita skalrester är kvar. Skär sedan sneda snitt längs med de vita filémarkeringarna hela vägen runt så får du perfekta filéer.
  2. Lägg apelsinfiléerna i en stekpanna, häll över Grand Marnier och tänd på så att apelsinerna flamberas.