Bakad falafel på gröna ärtor med bönsallad, bakad pumpa och grön ärtkräm

POPULÄRT
Bakad falafel på grön ärta med bönsallad, bakad pumpa och grön ärtkräm
Foto: Therese Elgquist

Bakad falafel på gröna ärtor med bönsallad, bakad pumpa och grön ärtkräm

27 ingredienser

1 h

En förenklad variant av den klassiska falafeln, på mitt vis! Jag rullar bollar i sesamfrön, penslar med olja och bakar sedan i ugn. Då blir de lagom krispiga och fortfarande härligt fräscha. Plus - du kan tillaga alla samtidigt och de klarar sig själva i ugnen! Gör gärna dubbel sats då falafel passar till det mesta; att lägga i wraps, servera till en sallad eller som finger food./ Therese

Pauls kurs - äppelbakad blomkål

Skapa magi med grönsaker. Gå Paul Svenssons kurs. Läs mer & se trailer >>

Ingredienser

portioner

Bakad grön ärtfalafel

  • 250 g frysta ärtor, tinade
  • 10 cm purjolök, det gröna
  • 1 dl havregryn
  • 2 klyftor vitlök
  • 0,5 grön chilifrukt
  • 1 kruka persilja
  • 1 förp färdigkokta kikärtor (à 230 g avrunnen vikt)
  • 1 tsk korianderfrö, mortlade
  • 1 tsk hel spiskummin, mortlade
  • 2 tsk salt
  • 1 tsk svartpeppar, nymalen
  • 1 dl sesamfrön, att rulla i
  • 1 msk kallpressad rapsolja, till pensling

Bakad pumpa

  • 1 pumpa (t ex butternut, muscat eller hokkaido)
  • 1 tsk sambal oelek
  • 0,5 msk kallpressad rapsolja

Grön ärtkräm

  • 250 g frysta ärtor, tinade
  • 3 msk kallpressad rapsolja, gärna med smak av ramslök eller någon ört
  • 1 msk äppelcidervinäger
  • salt

Bönsallad

  • 300 g färska haricots verts, eller vaxbönor
  • 0,5 msk kallpressad rapsolja
  • 1 schalottenlök
  • salt

Till garnering

  • färsk mynta
  • färsk persilja
  • rapsfrön (eller svarta sesamfrön)

Gör så här

  1. Värm ugnen till 200 grader.
  2. Ansa och skölj purjolöken, skär i mindre bitar. Skala och skiva vitlöken. Dela, kärna ur (ta även bort fröfästet för en mildare smak) och skär chilifrukten i mindre bitar. Hacka persiljan grovt. Häll av och skölj kikärtorna.
  3. Mixa ingredienserna till falafeln till en slät smet. Forma små bollar och rulla i sesamfröna. Lägg på en oljad bakplåt och pensla försiktigt runt om. Baka bollarna mitt i ugnen i 15 minuter, vänd sedan runt och baka i ytterligare 10 minuter. Låt svalna något, då sätter sig bollarna ännu mer.
  4. Dela och skala pumpan, gröp ut kärnorna. Skär pumpan i små bitar, balanda med 1/2 msk olja och sambal oelek. Salta lätt.
  5. Baka i ugnen i 15-20 minuter, tills pumpan är mjuk (om du har en varmluftsugn kan du baka falafeln och pumpan samtidigt, sänk då värmen till 175 grader).
  6. Mixa ingredienserna till ärtkrämen slätt. Smaka av med salt.