Bakad grädde med rabarberkompott

Bakad grädde med rabarberkompott

Bakad grädde med rabarberkompott

16 ingredienser

Den här desserten är en riktig fröjd! Vad sägs om bakad grädde med spansk körvel, krispigt brödcrunch toppat med grillad rabarberkompott?

Ingredienser

Bakad grädde

  • 250 g vispgrädde
  • 1 dl standardmjölk
  • ca 10 g spansk körvel
  • 6 äggulor
  • 50 g strösocker
  • ca 0,5 krm salt

Brödcrunch

  • 1 dl strösocker
  • 1,5 msk smör
  • 2 dl surdegsbröd, rivet (eller 1,5 dl havregryn)
  • ev 0,5 tsk röllika, torkad och krossad (eller valfri smaksättning)

Rabarberkompott

  • 2-4 rabarber
  • 1 dl strösocker
  • 2 dl vatten
  • salt

Servering

  • färska bär
  • ätbara blommor

Gör så här

Bakad grädde

  1. Sätt ugnen på 95 grader.
  2. Sjud grädde, mjölk och körvel i en kastrull under omrörning tills du tycker det smakar tillräckligt av smaksättningen.
  3. Vispa ihop äggulor och socker i en bunke.
  4. Häll den varma gräddblandningen över äggmixen samtidigt som du vispar lätt. Tillsätt en nypa salt.
  5. Häll upp smeten i små ugnsfasta skålar, ca 1 dl per skål.
  6. Baka av i mitten av ugnen i 40 minuter, eller tills smeten har satt sig. Låt svalna.
  7. Använd de överblivna äggvitorna till att göra smaksatta maränger.

Brödcrunch

  1. Förbered en bakplåt med ett bakplåtspapper.
  2. Smält sockret i en stekpanna, rör om hela tiden tills sockret har smält och börjat få färg.
  3. Rör i smöret bland sockret och häll ner bröd och röllika. Rör om tills allt är blandat.
  4. Häll ut smeten på plåten och bred ut, låt sedan svalna.

Rabarberkompott

  1. Koka upp socker och vatten i en kastrull tills sockret lösts upp.
  2. Grilla rabarbern och skär den i 1-2 cm stora bitar.
  3. Lägg rabarberbitarna i lagen och sjud ett par minuter tills de blivit mjälla.
  4. Låt svalna och servera kompotten till glass, sockerkaka, kyld tjock yoghurt, sallader eller höstens rotfrukter.

Servering

  1. Garnera den bakade grädden med färska bär och blommor i säsong samt karamelliserad brödcrunch.