En riktigt lyxig dessert som fungerar perfekt att servera som avslutning på en härlig bjudmiddag. Söttma från jordgubbar gifter sig ljuvligt med syrligheten från rabarbern och krispet från det puffade bovetet.
Ingredienser
Bakad grädde
500 g grädde (från fjällko, Puttersjaus)
170 g mjölk
160 g äggula
100 g strösocker
Inkokt glasrabarber
3 rabarber
3 dl strösocker
citron
1,5 vitt vin (torrt)
8 svarta vinbärsblad
8 citronverbena
Jordgubbar
1 l jordgubbar
spansk körvel
Rabarber granite
2 rabarber (glasrabarber)
1,5 dl strösocker
3 dl vatten
1 citron
Puffat bovete
40 g bovete
salt
florsocker
Gör så här
Bakad grädde
Koka upp grädde och mjölk dra åt sidan låt svalna något.
Rör ihop ägg och socker, slå gräddmjölken över och rör ihop.
Skumma av slå upp i skålar.
Baka av i 97 grader ca 40 min. Kyl.
Inkokta Glasrabarber
Koka upp socker och vin till en sockerlag. Dra åt sidan och lägg ner vinbärsblad och citronverbena. Smaka upp med citronjuice, låt stå en stund, sila och koka upp igen och slå den över 3 stänger rabarber. låt stå minst 30 min.
Rabarbergranite
Skär ner rabarbern och låt sjuda med vatten och socker några minuter, sila av rabarbern (spara till annat tilfälle). Frys in vätskan på en djupt bleck.
Bovete
Slå på hett vatten över bovetet rör runt och skölj.
Koka bovetet, torka på 90 grader ca 30 min eller tills torrt.
Fritera på 205 grader låt rinna av på papper.
Salta och sockra.
Montering
Ansa jordgubbarna och skär i önskade bitar, skär rabarber i mindre bitar.
Toppa den bakade grädden med rabarbern och jordgubbarna och lite av lagen, garnera med spansk körvel och puffat bovete.
Skrapa graniten med en gaffel och toppa på den sist, servera genast.