Smält och karamellisera 1 dl av sockret tillsammans med vatten i en kastrull. Låt karamellen bli gyllenbrun utan att röra runt.
Dra snabbt av från värmen och tillsätt grädde och mjölk. Låt smälta på svag värme till en kolasås.
Dra av från värmen och låt svalna.
Sätt ugnen på 150 grader.
Snitta och skrapa fröna ur vaniljstången. Vispa ihop vaniljfrön, ägg och resten av sockret. Vispa sedan ner i kolasåsen.
Fyll i småformar, eller en stor form. Täck med folie och ställ i en ugnsform med höga kanter. Fyll med hett vatten så att burkarna står i vattenbad.
Baka i mitten av ugnen ca 35 minuter om du gör små och 1 timme om du gör en stor. Låt svalna och ställ i kyl.
Sesamkrisp/jordnötskrisp
Sätt ugnen på 180 grader.
Vispa ägg och socker riktigt vitt och fast.
Blanda med resten av ingredienserna och bre ut på bakplåtspapper på en plåt. Baka i mitten av ugnen ca 15 minuter tills det är gyllenbrunt. Ta ut och låt svalna. Bryt sedan i bitar.
Servera karamellkräm med vispad grädde och sesam och jordnötskrisp.