Bakad morotsfalafel med basilika

Bakad morotsfalafel med basilika
Foto: Tv4
Therese Elgquist
Therese Elgquist

Bakad morotsfalafel med basilika

7 ingredienser

40 m

”Att baka falaflar i ugnen är ett smidigt sätt att tillaga många falaflar på samma gång. Här smaksätter jag dem med morot för en kul twist. Rulla dem i sesamfrön innan de bakas för ett extra gott krisp. Funkar bra att frysa ner för att ta fram till kommande måltider! Servera med en matig sallad, i en wrap eller tillsammans med olika röror och ett gott bröd!” /Therese Elgquist

Tips
För att variera rätten kan du byta ut moroten mot exempelvis 250 gram rå broccoli, 250 gram pumpa eller 1 stor och råriven rödbeta.

Ingredienser

portioner4 - 6
  • 2 förp färdigkokta kikärtor [à 230 g avrunnen vikt]
  • 3 dl morot, finriven och noga urkramad
  • 2 dl färsk basilika (eller 2 msk fryst)
  • 1 klyfta vitlök, finriven
  • 1 tsk malen spiskummin
  • 0,5 tsk salt
  • 1 dl sesamfrön (att rulla i)

Gör så här

  1. Värm ugnen till 200 grader.
  2. Häll av och skölj kikärtorna. Mixa till en bitig smet tillsammans med morot, basilika, vitlök, spiskummin och salt.
  3. Forma smeten till ca 20 bollar. Rulla bollarna i sesamfrön.
  4. Lägg bollarna på en bakplåt och baka i ugnen i 15 minuter. Rulla runt dem och baka i ytterligare 10–15 minuter, tills falafeln är krispig.