Ricotta är en italiensk färskost som här serveras varm tillsammans med bakade småtomater och grillade grönsaker. Variera grönsakerna efter säsong och det du gillar.
Ringla lite olivolja i en ugnssäker form. Stjälp upp ricottaostarna i formen Lägg babyplommontomaterna runt om. Krossa vitlöksklyftorna lätt. Lägg vitlök på ostarna och oreganokvistar runt om. Salta och peppra. Ringla över lite mer olivolja.
Tillaga i ugnen 18-20 minuter.
Grillade grönsaker
Skala broccolins stam. Skär broccolin i hälften på längden med stammen kvar. Skär bort stjälken från den färska löken.
Lägg broccoli, lök, lökstjälkar och sparris på ett fat. Ringla över olivolja. Salta och peppra.
Börja med att grilla broccoli och hel lök. Grilla under lock med stänkt spjäll. Glöm inte att vända grönsakerna. Broccolin är perfekt tillagad när innertemperaturen är 70 grader och för löken är det 90 grader som gäller.
Lägg på sparris, lökstjälkar och gärna några kvistar timjan på grillen. Lyft bort från grillen när de är mjuka och har fått fin färg.
Skär de grillade grönsakerna i grova bitar.
Topping
Skala och finhacka vitlöken. Finhacka persiljan. Blanda vitlök och persilja med finrivet citronskal.
Servera de grillade grönsakerna med den bakade ricottaosten. Strö över persiljehacket och pumpafrön. Avsluta med att ringla över lite olivolja. Bjud gärna med bröd.