Vad sägs om bakad rödbeta med syrade steklökar, vattenkrasse och bearnaisesås? Det kommer bli en otroligt god och härlig rätt att servera både till vardag och helg!
Ingredienser
Bakad rödbeta
4 rödbetor
2 msk crema di balsamico
Bearnaise reduktion
2 schalottenlökar, finhackade
1 kruka dragon
1 kruka persilja
7 vitpepparkorn, krossade
2 dl vitvinsvinäger
Bearnaisesås
300 g smör
2 äggulor
2,5 msk bearnaise reduktion
1 msk vatten
1 krm salt
0,5 krm cayennepeppar
2 msk dragon, hackad
4 msk persilja, hackad
2 msk färsk körvel, hackad
Syrade steklökar
20 röda steklökar
1 dl strösocker
0,5 dl ättiksprit 12 %
1,5 dl vatten
5 g salt
Garnering
20 g sötmandel, hackade (gärna marconamandlar)
50 g vattenkrasse
10 g persilja
18 blad dragon
10 g färsk körvel
Gör så här
Bakad rödbeta
Slå in rödbetorna i aluminiumfolie
Baka i ugnen på 140 grader tills innertemperaturen når 98 grader, eller tills de är mjuka.
Lyft ut rödbetorna ur folien och skala dem.
Skär ett snitt i rödbetorna och baka igen ca 30 minuter på 100 grader.
Pensla rödbetorna med balsamico reduktion.
Bearnaise reduktion
Koka lök, dragon, persilja och vitpeppar i vitvinsvinäger ca 3 minuter.
Sila av och häll upp i en flaska.
Bearnaisesås
Smält smöret till såsen och håll temperaturen runt 50 grader.
Vispa ihop äggulor och bearnaise reduktion i en kastrull på svag värme tills blandningen börjar tjockna.
Dra av kastrullen från värmen och tillsätt det smälta smöret droppvis och sedan i en tunn stråle.
Smaka av med salt och cayennepeppar
Vänd ner persilja, dragon och körvel.
Syrade steklökar
Skala och dela lökarna på mitten.
Koka upp socker, ättika, vatten och salt
Tillsätt lökarna och sjud dem mjuka.
Slå upp på en burk.
Garnering
Servera rödbetorna med syrade steklökar, bearnaisesås, mandlar, vattenkrasse och örter.