Bakad rödbeta med syrade steklökar och bearnaisesås

Bakad rödbeta med syrade steklökar och bearnaisesås
Sebastian Gibrand - KK 2019
Sebastian Gibrand - KK 2019

Bakad rödbeta med syrade steklökar och bearnaisesås

25 ingredienser

1 h

Vad sägs om bakad rödbeta med syrade steklökar, vattenkrasse och bearnaisesås? Det kommer bli en otroligt god och härlig rätt att servera både till vardag och helg!

Ingredienser

portioner

Bakad rödbeta

  • 4 rödbetor
  • 2 msk crema di balsamico

Bearnaise reduktion

  • 2 schalottenlökar, finhackade
  • 1 kruka dragon
  • 1 kruka persilja
  • 7 vitpepparkorn, krossade
  • 2 dl vitvinsvinäger

Bearnaisesås

  • 300 g smör
  • 2 äggulor
  • 2,5 msk bearnaise reduktion
  • 1 msk vatten
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm cayennepeppar
  • 2 msk dragon, hackad
  • 4 msk persilja, hackad
  • 2 msk färsk körvel, hackad

Syrade steklökar

  • 20 röda steklökar
  • 1 dl strösocker
  • 0,5 dl ättiksprit 12 %
  • 1,5 dl vatten
  • 5 g salt

Garnering

  • 20 g sötmandel, hackade (gärna marconamandlar)
  • 50 g vattenkrasse
  • 10 g persilja
  • 18 blad dragon
  • 10 g färsk körvel

Gör så här

Bakad rödbeta

  1. Slå in rödbetorna i aluminiumfolie
  2. Baka i ugnen på 140 grader tills innertemperaturen når 98 grader, eller tills de är mjuka.
  3. Lyft ut rödbetorna ur folien och skala dem.
  4. Skär ett snitt i rödbetorna och baka igen ca 30 minuter på 100 grader.
  5. Pensla rödbetorna med balsamico reduktion.

Bearnaise reduktion

  1. Koka lök, dragon, persilja och vitpeppar i vitvinsvinäger ca 3 minuter.
  2. Sila av och häll upp i en flaska.

Bearnaisesås

  1. Smält smöret till såsen och håll temperaturen runt 50 grader.
  2. Vispa ihop äggulor och bearnaise reduktion i en kastrull på svag värme tills blandningen börjar tjockna.
  3. Dra av kastrullen från värmen och tillsätt det smälta smöret droppvis och sedan i en tunn stråle.
  4. Smaka av med salt och cayennepeppar
  5. Vänd ner persilja, dragon och körvel.

Syrade steklökar

  1. Skala och dela lökarna på mitten.
  2. Koka upp socker, ättika, vatten och salt
  3. Tillsätt lökarna och sjud dem mjuka.
  4. Slå upp på en burk.

Garnering

  1. Servera rödbetorna med syrade steklökar, bearnaisesås, mandlar, vattenkrasse och örter.