Bakad spetskål med svamp, hasselnötter och beurre blanc

POPULÄRT
Bakad spetskål med svamp, hasselnötter och beurre blanc
Foto: TV4
Henric Lind
Henric Lind

Bakad spetskål med svamp, hasselnötter och beurre blanc

18 ingredienser

1 h

En fantastiskt god vegetarisk huvudrätt med ugnsbakad spetskål toppad med krispiga och rostade nötter, stekt svamp och en smörsås med vitt vin, en skvätt grädde och färska örter.

Ingredienser

portioner

Ugnsbakad spetskål

  • 2 spetskål
  • 1 dl olivolja
  • 1 kruka färsk körvel
  • 2 dl persilja
  • 1 msk honung
  • salt
  • peppar

Topping

  • 4-5 skogschampinjoner
  • 1 dl trattkantareller
  • färsk persilja
  • färsk körvel
  • 1 dl hasselnötter

Örtsås (beurre blanc)

  • 150 g smör
  • 1 msk vitvinsvinäger
  • 4-6 vitpepparkorn
  • 1 dl vitt vin
  • 0,5 dl grädde
  • 1 schalottenlök

Gör så här

Ungsbakad spetskål

  1. Sätt ugnen på 180 grader.
  2. Skär varje spetskål i 4-6 klyftor beroende på hur stort varje kålhuvud är.
  3. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper på.
  4. Blanda olja med hackad persilja och hackad körvel.
  5. Ringla örtoljan över spetskålen, salta och peppra.
  6. Baka i ugnen tills du har en innetemperatur på 90 grader i kålen, det tar ca 20-30 minuter.
  7. Blanda 1 msk honung med ca 0,5 dl vatten.
  8. Pensla spetskålen med honungsblandningen efter ca 15 minuter i ugnen.

Rostade hasselnötter

  1. Sätt stekpannan på hög värme. När den blivit varm, rosta hasselnötterna till de får lite färg och skalen börjar spricka och flagna på nötterna, då är de klara.

Stekt svamp

  1. Skär champinjonerna i hälften eller kvartar, beroende på hur stora de är.
  2. Dela trattkantarellerna i häflten
  3. Sätt på en stekpanna på hög värme, när den är varm häller du i en skvätt olja. Lägg i svampen och stek i varm panna tills de fått fin stekyta. Viktigt är att du steker svampen i en panna med hög värme så svampen inte börjar släppa för mycket vätska utan bara får stekyta.
  4. Ha i en klick smör på slutet och rör runt. Klart.

Örtig smörsås

  1. Skala schalottenlöken och hacka den fint.
  2. Lägg löken i en kastrull tillsammans med vitt vin, vitvinsvinäger och de hela vitpepparkornen.
  3. Koka ned vätskan till ca hälften och sila sedan bort lök och pepparkorn.
  4. Häll tillbaka reduceringen i kastrullen och vispa i klickar med smör på svag värme, vispa varje smörklick tills den löst sig helt innan du lägger i fler klickar med smör. Viktigt är att du vispar hela tiden.
  5. Tillsätt grädde, finhackade örter, salt och rör om. Smaka av och krydda tills du är nöjd med smaken..

Servering

  1. Lägg spetskålen i mitten på tallriken.
  2. Töm den härliga såsen runt om kålen, snåla absolut inte med sås
  3. Garnera med de rostade hasselnötterna samt den stekta svampen.
  4. Strö över hackad körvel och persilja. Servera genast.