Bakad torsk med picklad gulbeta och krispigt rökt sidfläsk

NYHET
Bakad torsk med picklad gulbeta och krispigt rökt sidfläsk
Foto: TV4
David Enmark KK 2024
David Enmark KK 2024

Bakad torsk med picklad gulbeta och krispigt rökt sidfläsk

Av: David Enmark

Från: Kockarnas kamp

9 ingredienser

Festlig men enkel bjudrätt med rimmad och ugnsbakad torsk med picklade gulbetor, kapris, krispigt stekt fläsk och brynt smör.

Ingredienser

portioner
  • 6 bitar torsk, gärna skrei (à 120 g)
  • 1 dl ättiksprit 12 %
  • 1 dl strösocker
  • 1 dl vatten
  • 4 gulbetor, kokta, skalade och tärnade
  • 200 g rökt sidfläsk, fint tärnat
  • 6 msk kapris
  • 200 g smör, att bryna
  • 3 kvistar färsk rosmarin

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 125 grader.
  2. Rimma torsken i kallt vatten 10 % saltlag, i 15 minuter. Ta upp och torka av. Lägg i en smord form.
  3. Tillaga i ugnen 10-15 minuter tills innertemperaturen är ca 44 grader.
  4. Koka ihop ättikslag av ättika, socker och vatten. Låt kallna och lägg i de tärnade gulbetorna. Låt stå minst 2 timmar. Sila av.
  5. Värm en stekpanna och lägg i det tärnade fläsket, stek knaprigt och lägg på hushållspapper så fettet rinner av.
  6. Bryn smöret under vispning i en kastrull. När det börjar dofta nötigt, häll över i kall kastrull och lägg i rosmarinkvistarna,

Servering

  1. Bland gulbetor, fläsk och kapris. Lägg upp på tallrikar.
  2. Lägg sedan fisken på toppen. Slå över smöret.