Bakad torsk med saffransinkokt fänkål och champagnesås

koket.se
Bakad torsk med saffransinkokt fänkål och champagnesås
Foto: TV4
Thomas Sjögren Kockarnas kamp 2018
Thomas Sjögren Kockarnas kamp 2018

Bakad torsk med saffransinkokt fänkål och champagnesås

24 ingredienser

50 min

Lyxig och lättlagad rätt med torsk i ugn serverad med saffransdoftande fänkål och en gräddig sås gjord på champagne. Snabbrimningen gör torsken saftigare.

logo
Thomas Sjögren Kockarnas kamp 2018

Se Thomas Sjögren laga receptet

Ingredienser

portioner

Torsk

  • 700 g torskfilé
  • 50 g salt (ca 0,4 dl)
  • 5 dl vatten

Saffransinkokt fänkål

  • 2 fänkål
  • 1 bananschalottenlök
  • 1 klyfta vitlök
  • 1 dl olivolja
  • 0,5 g saffran
  • 3 dl torrt vitt vin
  • 2 msk honung
  • 2 tomater
  • 1 citron
  • salt

Champagnesås

  • 2 bananschalottenlökar
  • 1 klyfta vitlök
  • 3 vitpepparkorn
  • 0,5 dl matolja
  • 3 dl champagne (eller annat mousserande vin)
  • 3 dl fiskfond (eller 1 fiskbuljongtärning)
  • 4 dl vispgrädde
  • 0,5 citron
  • salt

Till servering

  • 4 port potatis, kokt
  • färsk kruspersilja

Gör så här

Torsk

  1. Sätt ugnen på 80 grader.
  2. Skär torsken i fyra portionsbitar. Blanda salt och vatten i en bunke. Lägg i fisken och låt ligga i saltlagen 20 minuter. Lyft upp fisken och torka av den med hushållspapper.
  3. Lägg torsken på en plåt. Täck plåten med plastfolie. Tillaga fisken i ugnen tills innertemperaturen är 42 grader. Använd en digital termometer för kontrollera temperaturen.

Saffransinkokt fänkål

  1. Skär fänkålen i mindre klyftor. Skala och skiva schalottenlöken och vitlöken. Värm en vid panna och tillsätt olivoljan.
  2. Stek grönsakerna lätt i pannan och tillsätt saffran, honung och vitt vin. Skär tomaterna i grova tärningar. Skär bort skalet från citronen med en potatisskalare, se till att inte få med något av det vita.
  3. Tillsätt tomater, citronjuice och citronskal i pannan. Låt sjuda ca 30 minuter tills fänkålen är mjuk rätt igenom. Smaka av med salt före servering.

Champnagesås

  1. Skala och skiva vitlök och schalottenlök. Fräs vitlök och schalottenlök tillsammans med vitpepparkorn i matolja i en panna, löken ska inte få färg utan bara bli mjuk.
  2. Tillsätt fiskfond och champagne. Koka ihop tills ca hälften av vätskan är borta. Tillsätt grädde och låt koka ihop lite. Smaka av med salt.
  3. Sila såsen och smaka av med lite färskpressad citronsaft. Skumma den med en stavmixer precis före servering.