Bakade rabarber med mandel och punschgrädde blir en ljuvlig dessert att servera efter maten.
Se Ludwig Tjörnemo laga receptet
Ingredienser
4 - 6
Bakade rabarber
2 stjälkar rabarber
1 dl strösocker
2 dl vitt vin
2 dl rabarbermust (eller sockerdricka)
1 msk kardemummakärnor
0,5 vaniljstång
1 citron, pressad saft
Punchgrädde
1 dl grädde
2 msk punsch
1 tsk strösocker
Kaka med brynt smör
3 äggvitor
100 g florsocker
100 g smör, brynt
40 g mandelmjöl
40 g vetemjöl
2 citroner, zest
Topping
rabarber
1 dl rostade mandlar
Gör så här
Bakade rabarber
Skala rabarbern och skär i mindre bitar (spara en liten bit till topping).
Koka upp resterande ingredienser och lägg ner rabarbern. Låt koka försiktigt ca 4 minuter eller tills de börjar mjukna lite. Ställ sedan kastrullen vid sidan och lås svalna i lagen.
Punschgrädde
Lägg alla ingredienser i en bunke och vispa tills det är fluffigt.
Kaka med brynt smör
Vispa ägg och florsocker till en maräng. Vispa sedan i avsvalnat brynt smör.
Blanda slutligen i alla torra ingredienser och häll upp smeten i en form.
Baka i ugnen på 180 grader i ca 10 minuter.
Topping
Hyvla rabarbern tunt och lägg i isvatten tills servering. Ta upp och låt rinna av på hushållspapper strax före servering.
Grovhacka mandeln och toppa sedan rätten med den.
Servering
Lyft upp rabarbern ur lagen och lägg på tallrik tillsammans med en bit mjuk kaka och en klick punschgrädde. Toppa med grovhackad mandel och den tunt hyvlade rabarbern.