Koka upp vatten i en kastrull. Förbered en skål med iskallt vatten och några istärningar i.
Ta bort ev stjälkar från tomaterna. Skär ett kryss-snitt i varje tomats undersida. Lägg ner tomaterna i kastrullen, några sekunder räcker. Ta upp och lägg dem genast i isvattnet.
Dra av skalet från tomaterna. Dela tomaterna och lägg dem med snittytan upp på en ugnsplåt.
Halvera auberginerna på längden. Lägg dem med snittytan upp på plåten tillsammans med tomaterna.
Skala och skär vitlöken i tunna skivor.
Fördela vitlöken på tomat och aubergine. Ringla över olivolja, salta och peppra. Baka i ugnen ca 20 minuter.
Skala och finhacka schalottenlöken. Fräs lök och spenat tills det mjuknar i olja i en stekpanna. Salta och peppra.
Stek brödet lätt i olivolja, det ska inte bli helt krispigt utan behålla lite av det mjuka i mitten.
Gröp ur auberginen från skalen. Skär varje halva i grova strimlor.
Lägg ut tomater, aubergine, spenat och stekt bröd på ett stort fat eller fördela på portionstallrikar.
Bryt burrata i bitar och lägg över grönsakerna och brödet. Avsluta med hasselnötter och basilika. Strö över flingsalt och ringla gärna över lite extra olivolja.