Baklava med mandel, pistage och cashewnötter

koket.se
Baklava med mandel, pistage och cashewnötter
Foto: Lennart Weibull
Nidal Kersh
Nidal Kersh

Baklava med mandel, pistage och cashewnötter

11 ingredienser

Baklava äts över hela Mellanöstern men också i alla de länder som ingick i det ottomanska riket. Det finns en stor variation på hur baklava kan se ut, men oftast är den väldigt söt. Min variant är mindre söt än vad den vanligtvis brukar vara. Det tycker jag är godare. /Nidal

Se Nidal Kersh laga receptet

logo

Ingredienser

portioner10 - 12

Baklava

  • 1 dl sötmandel
  • 1 dl cashewnötter
  • 1 dl pistagenötter
  • 200 g ghee (eller smör)
  • 1 förp filodeg
  • 1 msk malen kardemumma

Sockerlag

  • 2 dl strösocker
  • 1 dl vatten
  • 1 dl honung, flytande
  • 1 tsk citron, pressad saft från
  • 1 tsk malen kardemumma, stött

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 180 grader.
  2. Skålla mandeln om du vill, men det behövs inte. Finhacka mandel och alla nötterna, häll i en skål och ställ åt sidan. Spara hälften av de hackade pistaschnötter till garnering.
  3. Smält gheen i vattenbad.
  4. Ta fram en plåt till filodegen. Välj hellre en plåt som är för liten för arken och skär bort en bit än att plåten är för stor. Smörj plåten med ghee. Lägg på ett lager med filodeg och pensla med ghee. Upprepa med knappt hälften av arken.
  5. Strö sedan över hälften av nötterna. Fortsätt att varva filodeg och ghee tills all deg är slut. Strö till sist över ett sista lager med resten av nötterna och pensla med ghee.
  6. Skär ut bitar med en vass kniv eller en pizzaskärare. Se till att du kommer genom alla lager.
  7. Ställ in i ugnen och grädda i cirka 30 minuter. Undvik varmluftsfunktion eftersom arken kan flyga iväg.
  8. Gör under tiden sockerlagen. Värm socker och vatten i en stekpanna och rör om tills sockret har smält. Rör i honungen. Ta sedan av från värmen och tillsätt pressad citron och kardemumma.
  9. Ta ut plåten ur ugnen och häll på sockerlagen. Toppa varje bit med finhackade pistaschnötter.