Baklava med valnötter och hallonsorbet

Baklava med valnötter
Foto: Tv4

Baklava med valnötter och hallonsorbet

Av: Mehpare - Karlskoga

Från: Halv åtta hos mig

12 ingredienser

1 h

Baklava med valnötter, mandel, pistagenötter och hallonsorbet.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig säsong 24, år 2023. Recepten därifrån är komponerade av amatörkockar, Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner
  • 200 g blandade nötter, grovt mixade (gärna valnötter, pistagenötter och mandel)
  • 0,5 tsk malen kanel (blanda gärna i lite kardemumma också)
  • 0,5 tsk vaniljpulver
  • 75 smör, smält
  • 1 förp filodeg, kyld (endast hälften används) [à 125 g]

Sockerlag

  • 1 dl strösocker
  • 1 dl vatten
  • 4 tsk citronsaft, färskpressad
  • ev 0,5 msk apelsinblomsvatten

Servering

  • sorbet, hallonsmak
  • chokladsås, vit
  • kvist mynta (el citronmeliss)

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Blanda de mixade nötterna med kanel, gärna lite kardemumma och vaniljpulver.
  3. Smält smöret och pensla en ugnsform, ca 20 x 30 cm (för 6 bitar), med lite av smöret.
  4. Rulla ut filodegen. Börja med ett ark filodeg i botten och pensla med smör. Upprepa med ytterligare 2 ark. Fördela hälften av nötfyllningen på.
  5. Lägg på 3 ark filodeg och pensla med smör mellan varje ark. Fördela resten av nötfyllningen och lägg på resterande ark, pensla med smör mellan varje ark och på toppen.
  6. Rulla ihop alla ark till en rulle (rulla från kortsidan) och skär baklavan i sneda 6 rutor (för 6 bitar). Ringla över resten av smöret. Grädda i mitten av ugnen ca 30 minuter, tills den är gyllene.
  7. Koka ihop ingredienserna till sockerlagen, koka ihop under försiktig omrörning tills sockerlagen är klar, låt svalna. Ringa över sockerlagen direkt när baklavan kommer ur ugnen.

Servering

  1. Serveras med sorbet eller glass med hallonsmak. Ringla lite färdig vit chokladsås runt om på tallriken. Toppa med lite hackade nötter och en kvist citronmeliss eller mynta.