Baljväxtlasagne med grön sparris och grillad citron

POPULÄRT
baljväxtlasagne
Foto: TV4
Jessie Sommaström KK 2024
Jessie Sommaström KK 2024

Baljväxtlasagne med grön sparris och grillad citron

22 ingredienser

1.5 h

Jessie bjuder på en riktigt barnfamiljsfavorit i ny tappning. Denna lasagne är gjord på en baljväxtfärs vilket gör att den har en mycket lägre klimatpåverkan än en klassisk lasagne. Testa detta recept nästa gång du ska göra lasagne!

Vintips: Barbaresco Bruno Rocca, 2017

Ingredienser

portioner8 - 10
  • 16 gröna sparrisar
  • 6 rapsskott
  • 1 citron
  • 70 g hårdost (bredsjö hård)
  • olivolja
  • ogräs

Färsen

  • 1 kg vegofärs (svenskodlad baljväxtfärs)
  • 3 gula lökar, hackad
  • 4 klyftor vitlök, hackade
  • 3 stjälkar stjälkselleri, hackade
  • 4 kvistar färsk timjan, endast bladen
  • 4 lagerblad
  • 3 förp hela konserverade tomater (San Marzano à 400 g/burk)
  • 100 g tomatpuré
  • 9 g salt
  • 3 g svartpeppar, nymalen
  • lasagneplattor (färska)
  • rapsolja, till stekning
  • 300 g svecia (eller annan god lagrad svensk ost)

Béchamelsås

  • 2 l standardmjölk (eko)
  • 180 g smör (normalsaltat, eko)
  • 15 g salt
  • 3 dl vetemjöl (eko)

Gör så här

Färsen

  1. Fräs baljväxtfärsen i matolja tillsammans med lök, vitlök, blekselleri och timjan.
  2. Lägg i tomatpurén och fräs ytterligare.
  3. Slå på tomaterna och låt puttra ca 10 min.
  4. Smaka upp med salt och peppar.

Bechamel

  1. Smält smöret och vispa ner mjölet, fräs en stund, slå på hälften av mjölken och låt koka upp under omrörning.
  2. Vispa ner resterande mjölk och låt koka några minuter smaka upp med salt. Sila genom finmaskig sil.

Montering

  1. Börja med lite bechamel och sen en lasagneplatta varva sedan färs, bechamel, riven svecia och lasagneplattor, avsluta med lasagneplatta, bechamel och svecia.
  2. Baka i ugn på 175 grader ca 35-40 min.

Sparris

  1. Ansa sparrisen och dela citronen på hälften.
  2. Grilla sparrisen och citronen, stek rapskotten i olja, salta peppra.
  3. Lägg sparrisen och rapsskotten på ett fat, pressa över citronen, ringla över olivolja, toppa med ogräs och bredsjöhård.