Balkantårta med maräng och kex

Balkantårta med maräng och kex
Foto: Tv4

Balkantårta med maräng och kex

Av: Merita - Örnsköldsvik

Från: Halv åtta hos mig

12 ingredienser

1 h 30 m

Balkantårta är en tårta med extra allt! Krispig maräng, härliga kex, fluffigt vispad grädde, söt banan och friska jordgubbar.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

Maräng

  • 4 äggvitor
  • 200 g strösocker
  • 1 msk citron

Fyllning 1

  • 150 g digestivekex, krossade
  • 4 äggulor
  • 0,5 dl mjölk
  • 100 g florsocker
  • 0,5 dl smör, smält

Fyllning 2

  • 2,5 dl vaniljkräm (marsan)

Servering

  • 2 bananer
  • 2,5 dl vispgrädde
  • 250 g färska jordgubbar

Gör så här

Maräng

  1. Separera äggvita från äggula.
  2. Vispa äggvitan med strösocker och citron. Vispa först några minuter långsamt och därefter snabbare tills du har ett tjockt och fast skum.
  3. Bred ut marängsmeten på ett bakplåtspapper i en form som är dubbelt så stor som tårtan. Exempelvis 20 x 30 cm.
  4. Grädda i ugnen på 150 grader i 1 timme. Längre tid för frasigare maräng. Bränn inte!
  5. Låt svalna och ta försiktigt loss från bakplåtspappret.
  6. Dela marängen i två lika stora bitar. Det är ingen fara om den går sönder det går att pussla ihop senare.

Fyllning 1

  1. Finkrossa digestivekexen.
  2. Blanda noggrant ihop kexen med äggulor, mjölk, florsocker och smält smör.

Fyllning 2

  1. Rör ihop marsankräm enligt recept på förpackningen. Exempelvis 6 matskedar marsanpulver till 2,5 dl mjölk. Den ska bli ordentligt tjock. Om den blir för tjock går det bra att späda ut med några matskedar mjölk.

Servering

  1. Lägg en marängplatta i botten.
  2. Bred på fyllning 1. Lägg på nästa marängplatta. Bred försiktigt på fyllning 2 (vaniljkräm).
  3. Fördela bananskivor så att den täcker hela. Täck hela tårtan med vispad grädde.
  4. Toppa med hackade jordgubbar.