Balloh

koket.se
Balloh
Foto: TV4
Mayka Gulo
Mayka Gulo

Balloh

13 ingredienser

30 min

Balloh är proteinrika järpar gjorda på röda linser och bulgur. Servera dem i libabröd eller ät dem precis som de är!

Maykas kitchen
Maykas kitchen Instagram

Maykas kitchen

Följa Mayka Gulo på Instagram, där lagar hon inspirerande och god syranisk/ assyrisk mat.

Läs mer

Se Mayka Gulo laga receptet

logo

Ingredienser

portioner
  • 1 l vatten
  • 3 dl röda linser
  • 6 dl bulgur (finmalen)
  • 1,5 gul lök, finhackad
  • 2 spetspaprikor, finhackade (röd)
  • 5-6 salladslökar, finhackade
  • 0,5 dl rapsolja (till stekning)
  • ca 1-1,5 msk tomatpuré
  • 2,5 tsk salt
  • 1 msk sumak
  • 1 tsk svartpeppar
  • 1 tsk garam masala
  • 1 tsk cayennepeppar

Gör så här

Steg nr 1

  1. Koka upp vatten i en kastrull.
  2. Skölj linserna och häll ner dem i vattnet när det kokar. Efter ett tag bildas skum från linserna som du lätt silar bort med en liten sil eller sked.
  3. Koka linserna i ca 10 minuter. När linserna blir grönaktiga är de färdiga.
  4. Stäng av värmen och häll i bulguren som är tvättad i kallt vatten. Blanda ihop och låt smeten tjockna.

Steg nr 2

  1. Finhacka alla grönsaker och fräs löken i rapsolja.
  2. Tillsätt paprikan och tomatpuré efter någon minut. Låt det fräsa i några minuter.
  3. Häll därefter i salladslök och alla kryddor. Processen tar ca 5-7 minuter.
  4. När lins- och bulgurblandningen har svalat så tillsätt lök- och tomatblandningen och mixa väl.
  5. Forma järpar av smeten.
  6. Servera järparna som de är eller i libabröd.
  7. Pressa gärna citron över och ringla på lite dadelsirap eller granatäpplesirap. Även mörk sirap är gott till.