Gör retrodesserten ännu lite smarrigare med karamelliserad banan, ljuvligt god saltkolasås, generöst med glass, hemgjort chokladströssel och färska bär. Mumsigt värre!
Grovhacka den mörka chokladen och lägg den i en värmetålig bunke av glas eller metall. Ställ bunken över en kastrull med sjudande vatten och rör om tills chokladen smält. Ställ åt sidan.
Ha ner socker och vatten i en kastrull. Låt koka upp under omrörning tills sockerkristallerna smält, den skall- bli 130 grader.
Häll sockerlagen över den smälta chokladen, lite i taget, samtidigt som du vispar med elvisp. Ganska
snabbt kommer chokladen att kristallieras och bli som ett smul.
Sprid ut chokladsmulet över en plåt med bakplåtspapper och låt svalna innan du använder den på din banana split.
Kolasås
Smält strösockret på låg temperatur i en tjockbottnad kastrull. Rör om då och då. Sockret ska smälta helt och hållet, det ska inte finnas några klumpar kvar och ha fått en fin gyllenbrun färg.
Ta bort kastrullen från värmen och klicka ner lite smör i taget samtidigt som du rör om kraftigt hela tiden.
Häll ner vispgrädde i en tunn stråle samtidigt som du fortsätter att röra om hela tiden. Skär sig såsen här så är det ingen fara, det löser sig sen när du kokar upp den.
Ställ tillbaka kastrullen på värmen och låt såsen koka upp till 107 grader.
Ta bort kastrullen från plattan igen och rör ner flingsalt.
Häll upp kolasåsen i en värmetålig burk, gärna av glas.
Låt såsen svalna och tjockna i rumstemperatur. Den håller längre om du förvarar den i kylskåpet men då blir den inte så rinnig i konsistensen och behöver värmas upp innan användning.
Karamelliserad banan
Dela bananerna på längden. Täck de skurna ytorna med strösocker och bränn av med en brännare.
Servering
Toppa varje bananhalva generöst med vaniljglass, kolasås, chokladsmul och färska bär.