Värm ugnen till 175°C. Vispa smör och socker luftigt med elvisp. Tillsätt äggen, ett i taget, vispa emellan. Tillsätt sirap och finskivade bananer och vispa till slät smet. Blanda alla torra ingredienser, rör ner och vispa slätt.
Fodra (eller smöra och bröa) en bakform med bakplåtspapper och häll i smeten. Grädda mitt i ugnen, ca 35 minuter eller tills kakan bara är aningen krämig i mitten. Servera ljummen med smörkolasås och en kula vaniljglass, om du vill.
Smörkolasås
Ta fram en medelstor kastrull. Strö ut en matsked av sockret i mitten av kastrullen. Värm på strax över medelvärme. När sockret börjat smälta, lyft och skaka försiktigt kastrullen så att sockret flyter ut. Rör absolut inte runt i sockret.
Tillsätt två matskedar socker till och låt det smälta innan du tillsätter ytterligare två matskedar. När allt socker smält, tillsätt smöret, lite i taget och rör emellan – bli inte orolig när allt blir en klump, det löser sig! Ta kastrullen från värmen och tillsätt försiktigt grädden. Rör slutligen ner vaniljsocker och flingsalt.