Banoffee pie med grahamsskal

koket.se
Banoffee pie med grahamsskal
Tea Malmegård 2016
Tea Malmegård 2016

Banoffee pie med grahamsskal

11 ingredienser

30 m + tid i kyl

En smarrig paj med smörkola, banan, choklad och grädde är svårt att tacka nej till!

Se Tea Malmegård laga receptet

logo

Ingredienser

portioner bitar

Grahamsskal

  • 75 g smör, brynt (saltat)
  • 240 g digestivekex [16 st]
  • 10 g vaniljsocker [1 msk]

Smörkola

  • 75 g rörsocker [0,75 dl]
  • 150 g vispgrädde [1,5 dl]
  • 1 g flingsalt [0,5 krm]
  • 95 g ljus sirap [0,66 dl]
  • 150 g smör

Montering

  • 400 g grädde
  • 3-4 bananer, tunt skivade
  • 20 g mjölkchoklad, riven

Gör så här

Grahamsskal

  1. Värm smöret på medelhög värme tills mjölkproteinet bryns i botten på kastrullen. Vispa med en visp emellanåt för jämnast resultat. Låt svalna något.
  2. Mixa kexen till smulor i en matberedare. Häll sedan i vaniljsocker och brynt smör.
  3. Förbered en springform (23 cm i diameter) med bakplåtspapper.
  4. Tryck ut smulorna i botten och upp på sidorna.
  5. Grädda skalet i mitten på ugnen i ca 15 minuter.

Smörkola

  1. Koka socker, vispgrädde, salt och ljus sirap till 117 grader. Rör emellanåt med en träsked, speciellt mot slutet. Det gör ingenting om kolan tar lite färg i botten, det ger den bara mer karaktär.
  2. Paddla smörkolan tills den svalnat något i en köksassistent och tillsätt sedan smöret i omgångar.
  3. Häll i kolan i det gräddade pajskalet och sätt i kylen.

Montering

  1. Vispa grädden.
  2. Skiva bananerna och lägg ut dem i ett jämnt lager över kolan.
  3. Täck med ett lager av grädde och strö över riven choklad.
  4. Sätt i kylen i minst 2 timmar. Grädden blir fastare ju längre den står i kylen.