Värm smöret på medelhög värme tills mjölkproteinet bryns i botten på kastrullen. Vispa med en visp emellanåt för jämnast resultat. Låt svalna något.
Mixa kexen till smulor i en matberedare. Häll sedan i vaniljsocker och brynt smör.
Förbered en springform (23 cm i diameter) med bakplåtspapper.
Tryck ut smulorna i botten och upp på sidorna.
Grädda skalet i mitten på ugnen i ca 15 minuter.
Smörkola
Koka socker, vispgrädde, salt och ljus sirap till 117 grader. Rör emellanåt med en träsked, speciellt mot slutet. Det gör ingenting om kolan tar lite färg i botten, det ger den bara mer karaktär.
Paddla smörkolan tills den svalnat något i en köksassistent och tillsätt sedan smöret i omgångar.
Häll i kolan i det gräddade pajskalet och sätt i kylen.
Montering
Vispa grädden.
Skiva bananerna och lägg ut dem i ett jämnt lager över kolan.
Täck med ett lager av grädde och strö över riven choklad.
Sätt i kylen i minst 2 timmar. Grädden blir fastare ju längre den står i kylen.