Smulpajer med äpple

Skördefika med frukt och bär
Foto: Ulf Huett

Smulpajer med äpple

Av: Anna Lind Lewin

10 ingredienser

Smulpajer bakar du snabbt och lätt och är alltid lika gott. Receptet kommer från boken Barnens bästa fest.

Receptet är beräknat för 8 små portionspajer eller en stor pajform.

Ingredienser

portioner
  • 4-5 äpplen
  • smör, till formen
  • malen kanel
  • malen kardemumma
  • strösocker

Smuldeg

  • 1,5 dl vetemjöl
  • 1,5 dl havregryn
  • 1 dl strösocker
  • 125 g smör
  • ev solroskärnor (eller mandelspån)

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Kärna ur äpplena.
  3. Skär dem i tunna klyftor och fördela i smorda portionsformar eller lägg i en stor pajform.
  4. Strö över kanel eller kardemumma, eller både och, och eventuellt lite socker om äpplena är väldigt syrliga.

Smuldeg

  1. Blanda de torra ingredienserna till degen i en bunke.
  2. Tillsätt smöret och nyp ihop till en smulig deg med fingrarna.
  3. Strö smulet över äpplena.
  4. Toppa eventuellt med solrosfrön eller mandelspån.
  5. Grädda i cirka 20 minuter, tills äpplena är mjuka och smulet fått fin färg.