Bbq-sås - Frederik Zälls recept

Bbq-sås - Frederik Zälls recept
Foto: Frederik Zäll
Frederik Zäll
Frederik Zäll

Bbq-sås - Frederik Zälls recept

13 ingredienser

1 h 20 min

Kryddig och fantastiskt god bbq-sås som du lätt kokar ihop med körsbärstomater på burk som bas. Chipotle är en rökt chilifrukt som ger en lätt rökig smak till den här såsen.

Ingredienser

  • 1 gul lök
  • 1 chipotlechilifrukt
  • 400 ml konserverade körsbärstomater
  • 1 dl bourbon
  • 1 dl chilisås
  • 1 dl ljust muscovadosocker
  • worcestersås
  • malen kanel
  • paprikapulver
  • cayennepeppar
  • salt
  • svartpeppar
  • olivolja

Gör så här

  1. Skala och finhacka löken.
  2. Hetta upp en torr stekpanna och rosta chipotlen till lätt gyllene färg och fin doft. Ringla på olivolja och tillsätt löken. Rör runt och låt löken bli lite mjuk utan att den tar färg.
  3. Tillsätt tomater, bourbon, chilisås, muscovadosocker och blanda väl. Låt koka upp och dra sedan ned värmen så att det precis sjuder. Låt sjuda utan lock i 1 timme.
  4. Krydda sedan med worcestershiresauce, en nypa kanel, lite cayennepeppar, paprikapulver, salt och peppar. Vänd runt och koka upp igen. Smaka av. Låt gärna sjuda vidare och smaka av. Desto längre, desto bättre.
  5. Lyft ur chipotlen när du är nöjd med hettan. Vill man så går det utmärkt att mixa såsen slät med en stavmixer, själv gillar jag när det finns lite textur och konsistens tack vare småbitarna.
  6. Håller bra i kylskåp, kan serveras både varm och kall.