Belugabolognese

Belugabolognese
Foto: Ulrika Pousette
Hanna Olvenmark
Hanna Olvenmark

Belugabolognese

16 ingredienser

30 min

När jag vill lyxa lite fast på ett cheap sätt, då tar jag fram belugalinserna! En riktigt fin liten lins som livar upp vilken vardag som helst. Här i en mycket god bolognese, som jag för övrigt tycker är en perfekt bjudrätt. / Hanna

Receptet är ur boken Portionen under tian av Hanna Olvenmark, Ordfront förlag.

Ingredienser

portioner
  • 1 gul lök
  • 2 klyftor vitlök
  • olja, att steka i
  • 1 msk paprikapulver
  • 2 dl belugalinser, torkade
  • 400 g krossade tomater (eller hela tomater)
  • 1-2 dl vatten
  • 0,5 buljongtärning
  • 1 palsternacka
  • 1 msk tomatpuré
  • 2 msk frysta kryddor (t ex basilika, persilja)
  • 0,5 krm sambal oelek (eller chiliflakes om du vill ha lite hetta)
  • 2 dl havregrädde (eller annan valfri grädde)
  • 4 port pasta
  • salt
  • peppar

Gör så här

  1. Hacka gul lök och vitlök fint.
  2. Hetta upp en stekpanna eller traktörpanna och fräs löken blank i olja. Låt paprikapulver fräsa med.
  3. Skölj linserna och lägg i pannan tillsammans med fräset. Blanda om. Lägg i tomatpuré.
  4. Slå över krossade tomater och 1–2 dl vatten. Smula över buljong och låt puttra på medelvärme.
  5. Skölj palsternackan, skär den i små bitar och lägg i såsen när den puttrat ca 10 min. Lägg i kryddorna. Vill du ha i sambal oelek/chiliflakes så lägg i dem nu.
  6. Koka pastan enligt anvisningarna på förpackningen.
  7. Såsen är klar när linserna är mjuka, men har lite tuggmotstånd. Det tar totalt ca 25 min. Slå på havregrädden på slutet och rör om, låt bli varm igen.
  8. Smaka av med salt och peppar. Servera med pastan.