Bengt Frithiofssons vinglögg med cognac och madeira

Bengt Frithiofssons vinglögg med cognac
Foto: Fredrik Sandin Carlson
Bengt Frithiofsson
Bengt Frithiofsson

Bengt Frithiofssons vinglögg med cognac och madeira

Av: Bengt Frithiofsson

Från: Nyhetsmorgon

8 ingredienser

30 min

Vinglögg med cognacsflamberat socker, madeira och torkade fikon.Glögg betyder egentligen glödgat (upphettat) vin och nästan alla familjer har sitt eget recept.

Här hittar du Bengts alkoholfria glögg

Ingredienser

portioner
  • 75 cl rött vin (enkelt, kraftfullt)
  • 1 förp glöggkryddor
  • 6 torkade fikon
  • 1 dl sockerbit
  • 8 cl cognac
  • 6 cl madeiravin
  • 2 dl sötmandel, skållad
  • 2 dl russin

Gör så här

  1. Lägg glöggkryddorna (om kardemumman är hel - krossa den) i cognacen. Täck över och låt stå över natten.
  2. Lägg fikonen i madeira över natten och täck över.
  3. Värm försiktigt upp vinet. Sila av kryddorna och rör i essensen. Häll i fikon och madeiran.
  4. Värm upp cognacen. Placera stålnätet över grytan och lägg på sockerbitarna. Häll den uppvärmda cognacen över sockret och tänd på. Låt sockret smälta ner i glöggen.
  5. Släck med grytlocket och servera glöggen med mandel och russin.