Helstekt fläskytterfilé med rostade rotfrukter och färskostsmör

Helstekt fläskytterfilé med rostade rotfrukter och färskostsmör
Foto: TV4
Bengt Sjöström
Bengt Sjöström

Helstekt fläskytterfilé med rostade rotfrukter och färskostsmör

14 ingredienser

45 min

En helstekt fläskytterfilé som lagar sig själv i ugnen sista kvarten.

Om skärbrädan inte ligger still på bänken, ta en bit blött hushållspapper och lägg mellan bänken och skärbrädan. Då står den stadigt och det är bara att börja jobba.

if(typeof(dstb)!= "undefined"){ dstb();}

Ingredienser

portioner
  • 700 g fläskytterfilé
  • 10 potatisar
  • 3 morötter
  • 3 palsternackor
  • 2 rödlökart
  • 4 klyftor vitlök (klyftor vitlök)
  • 50 g smör
  • 1 förp färskost [ca 100g]
  • 100 g ärtskott
  • 1 rosmarinkvist
  • färsk timjan
  • salt (efter smak)
  • peppar, nymalen efter smak
  • olivolja (eller kallpressad rapsolja)

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Tvätta potatisen noga.
  3. Skär bort skalet grovt.
  4. Dela potatisarna och lägg i en ugnssäker form.
  5. Skala rotfrukterna och skär ned även dessa i den ugnssäkra formen.
  6. Skala lökarna, dela även dessa och lägg i formen.
  7. Salta, peppra och droppa över olja.
  8. Lägg gärna en kvist timjan och en bit av rosmarinskvisten i formen. In i ungen ca 30 minuter.
  9. Behåll fettet på vid tillagning även om det inte äts upp står det för mycket av smaken. Rista lite lätt i köttet.
  10. Stek köttet gyllene i varm panna med några droppar olja. Salta och peppra.
  11. Lägg köttet på rotfrukterna och baka av i ugn ca 15 minuter eller till det att köttsaften är ljus då du sticker i köttet.
  12. Ta ut formen och blanda ärtskotten med rotfrukterna.
  13. Blanda färskosten med smöret.
  14. Servera och njut!