Bibimguksu - koreansk nudelrätt

Bibimguksu - koreansk nudelrätt
Foto: Magnus Skoglöf
Jennie Walldén KM
Jennie Walldén KM

Bibimguksu - koreansk nudelrätt

16 ingredienser

I Korea gillar man verkligen kalla nudelrätter. Det finns flera olika varianter och bibimguksu är en av de mest populära. Man äter dem gärna till lunch en varm sommardag, men de är även omåttligt populära som sidorätt vid koreansk barbeque. Om du inte testat kalla nudlar måste du prova det här receptet genast. /Jennie

Recept ur kokboken Mycket smak på nolltid

_
_

Ingredienser

portioner

Bibimguksu

  • 400 g bovetenudlar (soba) eller vetenudlar (somen)
  • 10 cm rättika
  • 0,5 gurka
  • 1 fast päron
  • 2-3 blad rödkål (eller spetskål)
  • ev 1 dl kimchi
  • 2 ägg, hårdkokta
  • 1 msk rostade sesamfrön
  • 2 msk pinjenötter, rostade

Sås

  • 1 klyfta vitlök
  • 6 msk gochujang
  • 3 msk strösocker
  • 2 msk risvinäger
  • 2 msk koreansk soja (eller japansk soja)
  • 1 msk dijonsenap
  • 1 msk sesamfrön

Gör så här

  1. Skala och riv vitlöken och blanda ihop med övriga ingredienser till såsen.
  2. Koka nudlarna enligt anvisningarna på förpackningen och kyl ner med iskallt vatten. Låt rinna av ordentligt i durkslag.
  3. Strimla rättika, gurka och päron i tändsticksstora stavar, strimla kål och hacka kimchin om du har med det. Halvera äggen.
  4. Blanda de kalla nudlarna med såsen. Lägg i stora djupa skålar och toppa med det strimlade gröna samt en ägghalva. Strö sesamfrön samt pinjenötter över och servera genast.