Middag med stekt entrecôte i hemgjord teriyakisås serverad med japanskt ris och sallad i krämig sesamdressing. En middagsrätt som passar lika bra mitt i veckan som att bjuda på i helgen.
Se Jennie Walldén laga receptet
Ingredienser
Teriyakisås
1 dl japansk soja
1 dl mirin
1 dl sake (eller torrt vit vin)
2 msk strösocker
2 tsk ingefära
2 klyftor vitlök, rivna
1,5 tsk majsstärkelse
3 tsk vatten
700 g entrecôte, i skivor
4 port japanskt ris, kokt
2 salladslökar
salt
peppar
neutral rapsolja, att steka i
Dressing
150 g salladsmix
1 dl rostade sesamfrön
1 klyfta vitlök, riven
2 msk majonnäs
2 msk japansk soja
2 msk vit balsamvinäger
ev vatten
Gör så här
Blanda ihop allt till teriyakisåsen förutom majsstärkelse och vatten som rörs ihop i en liten skål vid sidan av. Lägg upp köttet på ett fat och slå över teriyakisåsen. Vänd och låt marinera i minst 30
minuter.
Gör dressingen genom att mortla rostade sesamfröna till ett grovt pulver, spara lite till garnering.
Tillsätt vitlök och mortla tills den är finfördelad. Tillsätt majonnäs, soja och vinäger, rör samman. Smaka av med salt och peppar, späd eventuellt med vatten till önskad konsistens.
Torka av köttet och stek på hög värme 2-3 minuter per sida. Ta upp köttet och lägg på ett fat att vila i 5 minuter. Häll teriyakisåsen i stekpannan och låt koka i 3 minuter. Häll på majsstärkensevätskan
och låt få ett uppkok. Dra av från värmen.
Skiva upp köttet i mindre bitar. Lägg upp och häll på teriyakissås. Servera med ris och grönsallad med goda dressingen.