Biff teriyaki

POPULÄRT
koket.se
Biff teriyaki
Foto: TV4
Jennie Walldén KM
Jennie Walldén KM

Biff teriyaki

21 ingredienser

45 min

Middag med stekt entrecôte i hemgjord teriyakisås serverad med japanskt ris och sallad i krämig sesamdressing. En middagsrätt som passar lika bra mitt i veckan som att bjuda på i helgen.

logo
Jennie Walldén KM

Se Jennie Walldén laga receptet

Ingredienser

Teriyakisås

  • 1 dl japansk soja
  • 1 dl mirin
  • 1 dl sake (eller torrt vit vin)
  • 2 msk strösocker
  • 2 tsk ingefära
  • 2 klyftor vitlök, rivna
  • 1,5 tsk majsstärkelse
  • 3 tsk vatten
  • 700 g entrecôte, i skivor
  • 4 port japanskt ris, kokt
  • 2 salladslökar
  • salt
  • peppar
  • neutral rapsolja, att steka i

Dressing

  • 150 g salladsmix
  • 1 dl rostade sesamfrön
  • 1 klyfta vitlök, riven
  • 2 msk majonnäs
  • 2 msk japansk soja
  • 2 msk vit balsamvinäger
  • ev vatten

Gör så här

  1. Blanda ihop allt till teriyakisåsen förutom majsstärkelse och vatten som rörs ihop i en liten skål vid sidan av. Lägg upp köttet på ett fat och slå över teriyakisåsen. Vänd och låt marinera i minst 30
  2. minuter.
  3. Gör dressingen genom att mortla rostade sesamfröna till ett grovt pulver, spara lite till garnering.
  4. Tillsätt vitlök och mortla tills den är finfördelad. Tillsätt majonnäs, soja och vinäger, rör samman. Smaka av med salt och peppar, späd eventuellt med vatten till önskad konsistens.
  5. Torka av köttet och stek på hög värme 2-3 minuter per sida. Ta upp köttet och lägg på ett fat att vila i 5 minuter. Häll teriyakisåsen i stekpannan och låt koka i 3 minuter. Häll på majsstärkensevätskan
  6. och låt få ett uppkok. Dra av från värmen.
  7. Skiva upp köttet i mindre bitar. Lägg upp och häll på teriyakissås. Servera med ris och grönsallad med goda dressingen.