Marulksmedaljong och pilgrimsmussla

Marulksmedaljong och pilgrimsmussla
Foto: TV4

Marulksmedaljong och pilgrimsmussla

Av: Birgitta och Bo - Stockholm

Från: Halv åtta hos mig

27 ingredienser

Marulksmedaljong och pilgrimsmussla serveras med gratinerad hummer, vit sparris, ristopp, saffranssås á la Strindberg. Strindberg? Såsen får ju ha ett namn.

Dryckestips
Two Tracks Sauvignon Blanc 2008, art.nr 6192.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och därmed komponerat av en amatörkock. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner
  • 9 marulksfiléer
  • 9 pilgrimsmusslor
  • 1-2 humrar
  • citronpeppar (efter smak)
  • havssaltflingor, helst rökta (efter smak)
  • 2 förp saffran [1 g]
  • 6 port jasminris
  • vit sparris

Gratinerad hummer

  • 2 humrar
  • 4 msk smör
  • 4 msk vetemjöl
  • 6 dl grädde
  • 1 fiskbuljongtärning
  • 2 äggulor
  • 1 msk cognac
  • salt (efter smak)
  • cayennepeppar (efter smak)
  • 4 msk ost, riven parmesan el emmentaler till gratineringen

Saffranssås

  • 2 schalottenlökar
  • 4 msk smör
  • 3,5 msk vetemjöl
  • 4 dl fiskbuljong
  • 2 förp saffran [1 g]
  • 2 dl grädde
  • salt (efter smak)
  • peppar (efter smak)
  • ev vitt vin

Gör så här

Sås

  1. Skala och finhacka löken.
  2. Stek i smöret 1 minut.
  3. Pudra över mjöl.
  4. Rör ihop.
  5. Späd med buljongen litet i taget under omrörning.
  6. Stöt saffran i mortel.
  7. Tillsätt saffran och grädde.
  8. Koka i ca 2 minuter.
  9. Smaka av med salt, peppar och eventuellt lite vitt vin.

Gratinerad hummer

  1. Sätt ugnen på 275 grader.
  2. Klyv humrarna.
  3. Ta bort tarm och magsäck.
  4. Knäck klorna.
  5. Ta ut allt kött, som hackas i bitar.
  6. Fräs smör och mjöl.
  7. Späd med vätskan.
  8. Koka i 3-4 minuter.
  9. Tillsätt äggulorna.
  10. Smaksätt med cognac, salt och peppar.
  11. Fördela blandningen i gratinskålar.
  12. Strö över osten.
  13. In i ugnen ca 8 minuter eller tills de fått färg.

Ristopp

  1. Koka riset enligt förpackningen.
  2. Forma till toppar i till exempel ett fuktat glas.

Marulk med tillbehör

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Stek eller grilla marulken i ca 2-3 minuter.
  3. Vänd efter halva tiden.
  4. Krydda med citronpeppar.
  5. Sätt in marulken i ugnen i 5-7 minuter beroende på tjocklek.
  6. Salta efteråt med rökta havssaltflingor.
  7. Stek eller grilla pilgrimsmusslorna i en halv minut per sida.
  8. Lägg upp fisken och musslorna på varma tallrikar.
  9. Garnera med sparris och gratinerad hummer i en skål på tallriken alternativt bredvid.
  10. Häll över saffranssåsen.