Birgittas wienerstänger

Wienerstänger Birgittas HSB vip 2024
Foto: TV4
Birgitta Rasmusson
Birgitta Rasmusson

Birgittas wienerstänger

8 ingredienser

25 m

Klassiska wienerstänger, kaksnittar med glasyr och sylt. Vem gör det bättre än drottningen av småkakor?

Ingredienser

  • 125 g smör
  • 75 g strösocker
  • 1 ägg
  • 220 g vetemjöl
  • 2 g bakpulver [0,5 tsk]
  • sylt

Glasyr

  • 1 dl florsocker
  • 1 msk vatten

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200 grader, över- och undervärme, eller 175 grader varmluft.
  2. Blanda smör, socker, ägg, mjöl och bakpulver till en smidig deg, arbeta inte för mycket.
  3. Rulla ut till längder, 2 stycken, på smord plåt eller bakplåtspapper.
  4. Platta till lite och gör ett dike i mitten av längderna. Spritsa eller lägg i sylt i diket.
  5. Grädda 15-20 minuter, de ska inte få mycket färg.
  6. Blanda samman florsocker och vatten och lägg på glasyr.
  7. Skär kakorna i lagom stora bitar på snedden.