Mixa ingefära, vitlök med 3 msk vatten i en blender, lägg lammet i en bunke och blanda med marinaden, låt stå i kyl en timme.
Skölj riset
Häll riset i en bunke och spola med kallt vatten under omrörning, häll av vattnet och repetera tills vattnet rinner rent. Låt stå under vatten i en timme för att svälla. Sila av.
Sås
Häll oljan I en gjutjärnsgryta på medelvärme, fräs löken tills den karamelliserar och blir brynt, ca 15 minuter, se till att den inte bränner vid.
Smaksätt med salt och peppar och ta upp löken ur grytan.
Blanda såsingredienserna: tomater, cayenne, paprika, salt, gurkmeja och garam masala i en skål.
Bryn lammet
I samma gryta som du brynte löken, tillsätt ett par matskedar olja och låt den bli varm. Bryn lammet i två omgångar med marinaden, låt den första omgången vila med löken medan du bryner den andra.
Lägg nu allt lamm och löken i grytan och tillsätt såsgrunden, blanda väl. Koka upp och låt sjuda under lock i 30 minuter tills lammet är mört. Ta av grytan från värmen.
Förkoka riset
Hetta upp 2 msk olja i en gryta, tillsätt kryddorna: spiskummin, kardemummakapslar, lagerblad och kanelstång, fräs 30 sekunder.
Tillsätt löken och fräs tills den börjar bryna ca 4 minuter. Tillsätt saffran och stek samtidigt du rör runt, ungefär 30 sekunder. Tillsätt det avsilade riset och blanda runt.
Häll i 5 dl vatten och 2 tsk salt, rör runt och koka upp, sjud sedan runt 5 minuter tills allt vatten kokat bort, rör runt under tiden. Ta bort från värmen.
Bygg din Biryani
Värm ugnen till 175 grader.
Bottna en smord ugnsform med hälften av lammcurryn, lägg på hälften av riset, fortsätt med resten av lammet och toppa med det kvarvarande riset.
Täck formen med dubbla lager folie och baka i ugnen 40 minuter.