Bitok à la Russe

Bitok à la Russe
Foto: TV4
Köket .se kocksida
Köket .se kocksida

Bitok à la Russe

19 ingredienser

Pröva att steka ryska köttbullar i stället för mammas. De här har en len sås som är syrlig av crème fraiche. Till serveras ett grönsaksris.

Ingredienser

portioner

Färs:

  • 500 g lammfärs (eller nötfärs)
  • 2 skivor vitt bröd
  • 1,5 dl mjölk
  • 1 gul lök
  • salt
  • vitpeppar
  • 0,5 krm muskot, riven
  • smör, att steka i

Grönsaksris:

  • 4 port långkornigt ris
  • 0,5 morot
  • 50 g rotselleri
  • 1 purjolök
  • smör

Sås:

  • 0,5 gul lök
  • 1 msk smör
  • 2 msk vetemjöl
  • 2 dl crème fraîche
  • salt
  • vitpeppar

Gör så här

  1. Sås: Finhacka löken. Fräs den i smör utan att den tar färg. Dofta över lite mjöl. Tillsätt crème fraiche. Koka några minuter. Krydda med salt och nymalen peppar.
  2. Grönsaksris: Koka riset. Ansa, skölj och finstrimla morot, rotselleri och purjolök. Fräs grönsaksstrimlorna snabbt i lite smör. Rör ner dem i det nykokta riset.
  3. Smula brödskivorna. Häll i mjölken över brödet. Riv i löken. Lägg i färsen, salt, peppar och riven muskotnöt och blanda. Forma 12 platta bullar och stek dem 2-3 minuter på varje sida. Servera med grönsaksriset och häll såsen runt om.