Grillade äpplen med krusbärskompott, flädersirap och lättvispad flädergrädde

Grillade äpplen med krusbärskompott, flädersirap och lättvispad flädergrädde
Foto: TV4
björn frantzen
björn frantzen

Grillade äpplen med krusbärskompott, flädersirap och lättvispad flädergrädde

8 ingredienser

30 min

Fantastisk dessert med grillade äpplen som penslas med honung. Serveras med en krusbärskompott med vanilj, flädersirap och lättvispad grädde smaksatt med fläder.

Ingredienser

portioner

Grillade äpplen

  • 8 äpplen (små)
  • 3 msk honung, flytande

Krusbärskompott

  • 100 krusbär (färska)
  • 1 vaniljstång
  • 2 msk strösocker

Flädergrädde

  • 2 dl vispgrädde
  • 1-2 msk koncentrerad fläderblomssaft (av hög kvalitet)

Flädersirap

  • 1 dl koncentrerad fläderblomssaft (av hög kvalitet)

Gör så här

Krusbärskompott

  1. Skär ett snitt genom vaniljstången och skrapa ner fröna i en kastrull. Tillsätt krusbären och sockret och koka ihop till en kompott, det tar 5–10 minuter.

Flädergrädde

  1. Vispa grädden lätt. Smaka av med flädersaft.

Flädersirap

  1. Koka ihop flädersaften tills det återstår en tredjedel och den är som sirap i konsistensen.

Grillade äpplen

  1. Grilla de hela äpplena över medelvarm glöd och under lock i 15–20 minuter. Vänd och vrid på dem några gånger så att de blir jämnt tillagade. Ringla över honung innan, under och efter grillningen.

Servering

  1. Lägg upp grillade äpplen på en tallrik tillsammans med krusbärskompott och flädergrädde. Ringla tills sist över flädersirap.