Björnbärsmarmelad med kardemumma

Björnbärsmarmelad med kardemumma
Annelie Andersson
Annelie Andersson

Björnbärsmarmelad med kardemumma

5 ingredienser

30 m

Det bästa Annelie vet att göra med skörden av björnbär är den här marmeladen som hon också använder som sylt. Det går att dra ner något på mängden socker om inte lång hållbarhet är viktigt. Ett par matskedar sprit lyfter bärsmaken på ett fint sätt, men går såklart att utesluta.

Ingredienser

portioner liter
  • 1-2 tsk kardemummakärnor, nystötta
  • 600 g björnbär, färska eller frysta och tinade [ca 1 liter]
  • 380 g strösocker [4,5 dl]
  • 1 citron, pressad saft [ca 0,5 dl]
  • ev 1-2 msk whisky (eller portvin, mandellikör, rom)

Gör så här

  1. Plocka fram helt rena glasburkar. Ställ in i kall ugn och sätt värmen på 100 grader. Låt dem bli varma medan du gör iordning marmeladen.
  2. Ställ in en assiett i frysen så att du har till marmeladprovet senare.
  3. Stöt kardemummakärnorna i en mortel.
  4. Rensa och skölj björnbären.
  5. Lägg allt i en kastrull och koka upp långsamt. Rör om och låt koka under lock i 5 minuter. Passa så att det inte kokar över.
  6. Ta av locket och mosa gärna bären något mot kastrullkanten med en sked.
  7. Justera värmen men låt det koka i 10-15 minuter. Rör då och då.
  8. Om du har en termometer är marmeladen klar vid 104-105 grader. Du kan också göra marmeladprovet. Ta fram den kalla assietten och klicka på lite av marmeladen. Låt stå en stund och dra med en sked rakt igenom klicken. Om det direkt flyter ihop behöver det koka lite till. Om det inte flyter ihop har det kokat klart.
  9. Ta kastrullen från värmen. Skumma av om det behövs.
  10. Fyll med en gång de varma burkarna ända upp och skruva på locket ordentligt. Vänd burkarna upp och ned.
  11. Låt kallna och vänd sedan tillbaka.
  12. Förvaras svalt och mörkt. Öppnad burk förvaras i kylskåp.