Frisk och fräsch glass på blåbär och yoghurt serverad med madeleinekakor och toppad med granskott inlagda i sockerlag. Madeleinkakorna serveras med fördel nybakade.
Ingredienser
Glass
125 g strösocker
0,5 dl citronsaft
25 g honung
125 g blåbär
250 g yoghurt
125 g crème fraîche
Granskott i sockerlag
granskott i sockerlag
100 g vatten
100 g strösocker
Madeleinekakor
100 g smör
100 g ägg [ca 2 st]
30 g farinsocker
35 g rörsocker
2 tsk vaniljsocker
0,5 tsk bakpulver
120 g vetemjöl
25 g mjölk
smör, till formarna
Gör så här
Granskott i sockerlag
Koka upp socker och vatten. Låt svalna helt. Lägg i granskotten och låt dra.
Mixa bären till en slät puré.
Värm upp citronsaften tillsammans med sockret och honungen så att det löser sig. Låt svalna och tillsätt därefter blåbärspurén.
Tillsätt yoghurt och crème fraiche och blanda till en jämn smet.
Kör i glassmaskin till önskad konsistens.
Madeleinekakor
Bryn smöret. Vispa ägg och socker fluffigt. Sikta i de torra ingredienserna. Tillsätt mjölken och saltet.
Portionera i smöret lite i taget, rör till en slät smet. Fyll upp i spritspåse.
Grädda kakorna precis före servering.
Sätt ugnen på 190 grader.
Smörj formarna med smör eller spraya med fett. Fyll smet upp till kanten i de små snäckorna.
Grädda ca 5 minuter.
Servera kakorna varma till glassen. Toppa med granskott.