Blåbärs-bukta

Blåbärs-bukta
Foto: Tv4
Alexander Pelli ny
Alexander Pelli ny

Blåbärs-bukta

11 ingredienser

3 h

”Bukta är en ungersk bulle. Traditionellt är bullarna fyllda med plommonsylt, bakad i form och toppad med florsocker. Bullarna skall ligga nära varandra och jäsa ihop så att man får bryta isär dem från varandra, detta gör bullarna extremt saftiga och formen gör dem till den perfekta utflyktsbullen! Lycka till!” /Alexander Pelli

Här hittar du receptet på blåbärssylten >>

Ingredienser

portioner bullar

Deg

  • 420 g vetemjöl (ekologiskt) [7 dl]
  • 103 g fullkornsdinkelmjöl (ekologiskt) [1,7 dl]
  • 16 g jäst (ekologisk)
  • 105 g ägg (ekologiska) [1 dl]
  • 209 g standardmjölk (ekologisk) [2,1 dl]
  • 78 g strösocker (ekologiskt) [0,9 dl]
  • 9,4 g salt [1,5 tsk]
  • 157 g normalsaltat smör (ekologiskt)

Fyllning

  • 800 g blåbärssylt

Topping

  • smör, smält till pensling
  • florsocker

Gör så här

Deg

  1. Blanda ihop allt utom smöret lite lätt utan att bilda gluten och låt jäsa övertäckt i 45–60 minuter.
  2. Blanda degen långsamt i 10 minuter.
  3. Tillsätt smöret lite i taget i mindre bitar och låt blanda i ytterligare 8–10 minuter. Degen ska släppa från skålen eller bordet och vara len, slät och glansig.
  4. Låt degen jäsa övertäckt i rumstemperatur i 2 timmar.
  5. Tryck ut degen på en bricka eller skärbräda och ställ sedan in den i kylen för att kallna innan du formar bullarna, ca 15–30 minuter.

Bullarna

  1. Kavla ut den kalla degen på ett mjölat bord till en kvadrat, ca 3–4 mm tjock och 40x50 cm stor.
  2. Skär upp degbiten i rutor som är ca 10x10 cm stora och ca 50–55 g tunga.

Fyllning

  1. Fyll varje degruta med 2 rågade matskedar (40 g) sylt. Häll fyllningen snett över rutorna så att den ligger 1 cm från motsatta hörn. Sylten ska vara som en avlång klick.
  2. Vik in hörnen närmst fyllningen mot varandra och nyp ihop. Vik sedan den övre degänden över sylten och nyp till så att bullen stängs. Rulla ihop till en rulle.

Topping

  1. Lägg bullarna i rader med ca 0,5–1 cm mellan varje. Pensla med smält smör och låt jäsa i en avstängd ugn i 1–2 timmar.
  2. När bullarna nästan jäst färdigt sätter du ugnen på 230 grader, över- och undervärme.
  3. Baka av bullarna i 10–12 minuter, låt svalna och pudra rikligt med florsocker.