Lös upp jästen i mjölken i en bunke till en köksassistent. Tillsätt alla ingredienser och arbeta degen med krok i maskin på mellanväxel i 5 minuter och 10 min på lite snabbare fart. När degen känns glansig och elastisk är den klar. Plasta degen och låt vila i 20-30 minuter på mjölat bord och duk över.
Vanilj- och mandelfyllning
Blanda äggula, socker och maizena i en bunke.
Dela vaniljstången på längden, skrapa ur fröna och lägg dem och stången i en kastrull tillsammans med mjölken. Koka upp under omrörning och plocka sedan upp stången.
Häll blandningen i bunken och blanda väl. Häll tillbaka alltsammans i kastrullen och värm på medelvärme och under konstant omröring tills det blir en tjock och fin kräm.
Häll krämen i en bunke, tillsätt smöret och blanda. Plasta och låt svalna i kylen. Lös upp mandelmassa med lite i taget av krämen och blanda till en slät och fin fyllning, blanda i maizena.
Topping
Blanda blåbär med strösocker och maizena i en bunke.
Kavla ut degen 3 millimeter tjock och bred på ett jämt lager vanilj- &och mandelfyllning.
Strö över blåbär och rulla ihop till en rulle. Dela rullen i lagom stora bullar, lägg i formar och låt jäsa på plåt i 90-120 minuter. Täck gärna plåten med plastfolie när du jäser bullarna för bästa resultat.
Pensla med ägg och strö över pärlsocker. Grädda mitt i ugnen på 200 grader varmluft, 9-11 min.