Bakad cheesecake med digestivebotten och krämig blåbärs- och vaniljfyllning. Serveras med varm blåbärssås.
Se Roy Fares laga receptet
Ingredienser
bitar
Pajbotten
200 g digestivekex [14]
28 g strösocker [2 msk]
100 g smör
Cheesecakefyllning
120 g blåbär
600 g färskost
180 g strösocker [2 dl]
5 g vaniljsocker [1 tsk]
20 g vetemjöl [2 msk]
50 g vispgrädde [0,5 dl]
165 g ägg [3 st]
Varma blåbär
blåbär
citron, saft
strösocker
vatten
Gör så här
Pajbotten
Sätt ugnen på 180 grader. Kör kexen till fina smulor i en matberedare. Tillsätt sockret och mixa ihop. Smält smöret och tillsätt det. Blanda ordentligt och
fördela sedan blandningen jämnt på botten av en springform, 22 cm i diameter. Platta till ytan lite lätt med baksidan av en matsked. Grädda mitt i ugnen i 10 minuter. Låt svalna helt.
Cheesecakefyllning
Sätt ugnen på 160 grader. Vispa färskost, strösocker, vaniljsocker och mjöl till en fluffig blandning. Vispa ner grädden. Vänd ner 1 ägg i taget med en slickepott. Häll i fyllningen i formen, Strö blåbär ovanpå.
Grädda mitt i ugnen i cirka 45-50 minuter. Stäng av ugnen, och låt cheesecaken stå i eftervärmen i ytterligare 20 minuter. Ta ut och låt svalna helt ute innan den får stå i kylen i minst 6 timmar, gärna över natten, så att den stelnar och krämar till sig ordentligt.
Varma blåbär
Värm på blåbär tillsammans med citronsaft, strösocker och lite vatten i en kastrull. Låt den sjuda på mellanvärme i 5-10 minuter tills du ser att blåbären börjar bli mjuka. Servera varm till en bit cheesecake.