Smula jästen i bunken till din matberedare. Värm mjölken till fingervarm och slå över jästen i bunken. Blanda runt.
Lägg i resterande ingredienser och arbeta ihop degen långsamt med krok. När degen gått ihop ökar du tempot lite och arbetar degen ytterligare 10 minuter tills den bildat gluten och känns glansig och fin på ytan.
Dela degen i 4 lika stora bitar, runda till dom och låt vila på ett mjölat bord med duk i 15 minuter. Kavla ut degbitarna 3-4 mm tjock.
Vaniljkräm
Rör ihop äggulor, strösocker och maizena i en bunke. Dela vaniljstång och skrapa ur fröna. Koka upp vaniljfrön, vaniljstång och mjölk i en kastrull.
Vispa ner den varma mjölkblandningen i bunken där du har äggblandningen. Blanda väl och häll tillbaka alltihop i kastrullen. Koka under konstant omrörning upp blandningen på mellanvärme tills den tjocknat till en kräm, koka då ytterligare 2 minuter. Det är viktigt att röra om hela tiden så att det inte bränner i botten av kastrullen.
Häll över vaniljkrämen i en bunke och tillsätt smöret, rör om tills smöret har smällt, plocka ur vaniljstången och låt svalna och bli kall i kylen.
Fyllning
Blanda mandelmjöl, strösocker, vaniljsocker med lite i taget av smöret tills du har en slät fyllning.
Bre på ett jämt lager med fyllningen på den utkavlade längderna. Bred på lite vaniljkräm och blåbärssylt.
Rulla ihop till längderna till en rulle, lägg över på plåt med bakplåtspapper och klipp med en sax. (Tryck på Play-knappen på bilden för att se hur Roy klipper längderna).
Låt längderna jäsa minst 1,5-2 timmar.
Pensla med ägg, strö över pärlsocker och grädda på 180 grader 20-25 minuter, tills
längden fått en fin gyllenbrun färg. Ta ut och låt svalna helt.