Dela en vaniljstång på längden. Skrapa ur fröna och lägg både frön och skal tillsammans med mjölk i en kastrull. Låt koka upp. Ta bort från plattan.
Vispa ihop strösocker, äggulor och majsstärkelse för hand. Häll sedan detta över mjölken samtidigt som du rör om. Fortsätt sedan värma försiktigt på låg till medelvärme under fortsatt omrörning. Ta bort kastrullen från plattan så snart krämen börjat tjockna. Lyft upp vaniljstången.
Tillsätt smöret och låt smälta i krämen medan du rör om. Häll sedan över krämen i en lufttät burk. Ställ burken i kylskåpet för att kallna medan du gör resten av receptet.
Muffins
Sätt ugnen på 200 grader (över- och undervärme). Placera stora, stabila muffinsformar på en plåt.
Smält smöret på medelvärme i en kastrull. Tillsätt mjölken, rör om och ställ kastrullen åt sidan.
Vispa ägg och strösocker riktigt vitt och pösigt med en elvisp. Vänd ner smörmjölken försiktigt och sikta sedan ner resten av ingredienserna till muffinsmeten. Vänd försiktigt ihop till en jämn smet med slickepott.
Blanda ihop blåbär med vetemjöl. Tillsätt hälften av blåbären till smeten och vänd försiktigt ner dem. Fördela muffinssmeten i muffinsformarna.
Fyll en spritspåse med vaniljkräm. Spritsa vaniljkräm i mitten på varje muffins och toppa sedan med resten av blåbären.
Nyp ihop alla ingredienser till smulet till en smulig deg. Strö detta över muffinsarna.