Blåbärsmums

blåbärsmums
Foto: Clara Lidström

Blåbärsmums

Av: Clara Lidström, Annakarin Nyberg

Från: Nu bakar vi

14 ingredienser

1,5 h

Härligt fluffig blåbärskaka med söt glasyr med smak av blåbär och kokos! En enkel kaka med ett recept anpassat för barn och ungdomar, se till att ha en vuxen närvarande som kan hjälpa dig med delar av receptet!

Ingredienser

portioner bitar
  • 100 g smör
  • 2 ägg
  • 2 dl strösocker
  • 1 dl solrosolja
  • 2 msk mjölk
  • 3 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 1 dl blåbär, färska eller frysta

Glasyr

  • 1 dl blåbär, färska eller frysta (tina bären om du använder frysta)
  • 50 g smör
  • 3 dl florsocker
  • 1 msk vaniljsocker
  • 1-2 dl kokos

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 125 grader.
  2. Smält smöret i en kastrull på spisen. Be en vuxen om hjälp. Låt smöret svalna.
  3. Knäck äggen i en bunke. Tillsätt strösockret. Be en vuxen hjälpa dig med elvispen. Vispa på hög hastighet i 2 minuter.
  4. Rör ner smör, solrosolja och mjölk i äggsmeten. Blanda ordentligt.
  5. Blanda mjölk, bakpulver och vaniljsocker i en annan bunke.
  6. Rör ner mjölblandningen i äggsmeten. Blanda tills det blir en slät smet.
  7. Lägg ett bakplåtspapper i en långpanna. Häll smeten i långpannan.
  8. Sprid ut blåbären över smeten.
  9. Grädda i mitten av ugnen 20-25 minuter. Be en vuxen om hjälp att sätta in och ta ut kakan. Låt den svalna.

Glasyr

  1. Mosa blåbären med en gaffel i en skål.
  2. Smält smöret i en kastrull på spisen. Be en vuxen om hjälp. Ta kastrullen från spisen.
  3. Tillsätt bär, florsocker och vaniljsocker. Vispa till en slät smet.
  4. Bred ut glasyren över kakan med en slickepott. Strö över kokosflingorna.
  5. Skär kakan i rutor.