Blåbärspaj i amerikansk stil med ett krispigt lock av mördeg och en härligt krämig fyllning av blåbär. Bjud gärna med hemgjord vaniljsås, glass eller grädde.
Blanda ihop alla torra ingredienser till pajdegen. Arbeta in smöret till en sandliknande deg. Tillsätt äggen i omgångar.
Dela degen i hälften och plasta in varje del. Låt paketen vila i kylen i en timme.
Sätt ugnen på 170 grader varmluft.
Klipp rundlar, ca 20 cm i diameter, av bakplåtspapper. Lägg en i botten av en pajform, ca 20 cm i diameter.
Ta ut en av degbitarna ur kylen. Tryck ut den i formen med bakplåtspapper, se till så att degen går strax över kanten. Spara överbliven deg.
Kavla ut den andra degbiten, mellan två bakplåtspapper, till en rundel så stor att den täcker pajen. Lägg på en bricka i kylen.
Blanda blåbär och potatismjöl i en stor bunke och se till att potatismjölet inte klumpar sig.
Häll blåbären i formen.
Ta ut pajdegen ur kylen. Dra snabbt bort det ena bakplåtspappret.
Lägg pajdegen med degsidan ner som ett lock över pajen. Tryck till lätt och dra bort pappret. Är det svårt att få bort pappret så kan du ställa formen med pajlocket i frysen 10 minuter.
Nyp ihop degen längs med kanten så att det är så "tätt" som möjligt.
Vispa upp äggvita och någon matsked vatten för hand. Pensla pajen med äggvitan och strö över ett tunt lager med socker.
Grädda i nedre delen av ugnen i ca 50 minuter.
Vaniljsås
Rör ihop äggulor och socker i en bunke.
Dela vaniljstången på längden och skrapa ut fröna.
Sjud grädde, mjölk, vaniljfrön och stång i en kastrull.
Häll hälften av gräddblandningen över gulorna. Vispa ihop lätt.
Häll tillbaka blandningen i kastrullen och rör om med slickepott till såsen nått 84 grader och tjocknar.
Ta från värmen och mixa såsen med stavmixer. Sila genom en finmaskig sil i en bunke.
Kontaktplasta och låt svalna i kylskåp i 2 timmar.