Blåbärspaj med sörmländsk glass

Blåbärspaj med sörmländsk glass
Foto: TV4

Blåbärspaj med sörmländsk glass

Av: Lena - Nyköping

Från: Halv åtta hos mig

14 ingredienser

50 m

En knaprig och god blåbärssmulpaj med hemgjord vaniljglass. Använd gärna ägg från närmaste hönsgård, precis som Lena!

Dryck: Kaffe och avec

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

Blåbärspaj

  • 1 l blåbär, frysta
  • 1 dl strösocker
  • 2 msk potatismjöl
  • 150 g smör
  • 2 dl vetemjöl
  • 2 dl havregryn
  • 0,5 dl strösocker
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 tsk vaniljsocker

vaniljglass

  • 2 ägg
  • 1,25 dl strösocker
  • 2,5 dl mjölk
  • 2 dl vispgrädde
  • 1 vaniljstång

Gör så här

Blåbärspaj

  1. Sätt ugnen på 200 grader. Lägg blåbären, otinade, i en form på ca 30x20. Blanda 1 dl strösocker och potatismjölet och häll det över blåbären. Smält smöret och rör ner mjöl, havregryn, socker, bakpulver och vaniljsocker i smöret. Fördela degen över blåbären och sätt in i ugnen i mitten och grädda i ca 20 minuter eller tills pajen har fått en fin färg.

Vaniljglass

  1. Vispa ägg och socker pösigt. Tillsätt mjölk och sjud blandningen tills den tjocknat. Låt den stå och svalna i rumstemperatur. Rör sedan ner den ovispade grädden och blanda väl. Skrapa bort fröna från vaniljstången och lägg i fröna i glassen. Starta glassmaskinen och häll ner blandningen. Det tar 25-40 min innan glassen är klar. Servera glassen på en gång till blåbärspajen eller förvara i en burk i frysen.