Blåbärspavlova med rostad vit choklad

Blåbärspavlova med rostad vit choklad
Foto: TV4
Johan Jureskog KK2023
Johan Jureskog KK2023

Blåbärspavlova med rostad vit choklad

9 ingredienser

12 h

Underbar marängtårta med glass, grädde, blåbär och rostad vit choklad.

Bengt Frithiofssons dryckestips: 7421 Veuve Clicquot Sec, Champagne (3 solar)

Ingredienser

portioner4 - 6
  • 4 äggvitor
  • 0,5 krm salt
  • 2,5 dl strösocker
  • 1 vaniljstång, fröna
  • matfett, till att smörja formen

Till garnityr

  • blåbär (gärna marinerade med lite Grand Marnier)
  • 3 dl grädde, lättvispad
  • 3 dl vaniljglass
  • 100 g rostad vit choklad

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Vispa äggvitor och salt till hårt skum. Tillsätt sockret lite i taget under vispning. Vispa tills smeten är hård. Vispa i vaniljfröna på slutet.
  3. Spritsa plattor à 20 cm på 2-3 plåtar, ovanpå ett bakplåtspapper.
  4. Sätt in formen i nedre delen av ugnen. Sänk ugnstemperaturen till 70 grader. Grädda över natten.
  5. Låt botten svalna. Lossa kanten på formen och därefter bottenplattan. Lägg upp à la lasagne, avsluta med blåbär och rostad vit choklad.