Klassiskt recept på rulltårta fylld med hemkokt blåbärssylt. Sylten kokas smidigt med syltsocker - det gör att den får en bra konsistens och håller länge.
Varva blåbär, strösocker, syltsocker, citronsaft, vatten och vaniljpulver i en kastrull. Hetta långsamt upp under omrörning. Låt koka på medelvärme i ca 15 minuter. Skeda bort ev skum som bildas vid ytan.
Häll upp blåbärssylten i varma, väl rengjorda burkar. Förslut och låt svalna. Förvara sylten i kylen.
Rulltårta
Sätt ugnen på 225 grader (över- och undervärme). Täck en långpanna med bakplåtspapper.
Vispa ägg och strösocker vitt och pösigt med elvisp. Tillsätt resten av ingredienserna till rulltårtan och vänd försiktigt ihop till en jämn smet med slickepott.
Häll smeten på plåten och bred ut i ett jämnt lager. Grädda botten i mitten av ugnen i 5-8 minuter (beroende på ugn) tills att den blivit genomgräddad men knappt fått någon färg.
Förbered ett sockrat bakplåtspapper som du lägger på en kökshandduk. Vänd upp rulltårtan på det sockrade bakplåtspapperet medan rulltårtan fortfarande är varm.
Ta försiktigt bort bakplåtspappret från rulltårtan (pensla med lite kallt vatten om det inte lossnar) lägg på ett nytt bakplåtspapper och rulla in rulltårtsbotten i kökshandduken. Låt svalna helt och hållet medan rulltårtan fortfarande är ihoprullad. Tips! Spela gärna klippet för att se hur Camilla gör det här momentet.
Rulla ut rulltårtsbotten och bred ut blåbärssylten i ett jämnt lager över den. Rulla ihop rulltårtan tajt. Skär upp i skivor och servera direkt eller förvara den i kylen fram till servering.