Blåbärsrutor med vaniljkräm och smul

POPULÄRT
koket.se
Blåbärsrutor med vaniljkräm och smul
Foto: TV4
Camilla H porträtt KH2024
Camilla H porträtt KH2024

Blåbärsrutor med vaniljkräm och smul

13 ingredienser

1 h

Blåbärskaka med inspiration från vaniljhjärtan. I den här versionen slipper du pillet med portionsformar och gör den i stället smidigt i långpanna.

logo
Camilla H porträtt KH2024

Se Camilla Hamid laga receptet

Ingredienser

portioner bitar
  • 250 g smör, rumstempererat
  • 5 dl vetemjöl
  • 2 dl strösocker (till degen)
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 2 tsk bakpulver
  • 2 dl vaniljkvarg
  • 2,5 dl crème fraîche
  • 2 ägg
  • 1,5 dl strösocker (till fyllningen)
  • 1 citron, rivet skal
  • 1 krm vaniljpulver
  • 150 g frysta blåbär
  • florsocker, att pudra över

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200 grader (över- och undervärme).
  2. Mixa samman smör, vetemjöl, strösocker, vaniljsocker och bakpulver i en matberedare till en deg. För hand går också bra.
  3. Täck en rektangulär form, 20 x 30 cm, med bakplåtspapper och tryck ut hälften av degen i botten på den.
  4. Blanda ihop kvarg, crème fraiche, ägg, strösocker, citronskal och vaniljpulver i en bunke till en jämn smet.
  5. Häll vaniljsmeten över botten, toppa med blåbär och smula sedan resten av degen över vaniljsmeten.
  6. Grädda kakan i mitten av ugnen i 30-40 minuter tills den fått en fin gyllenbrun färg.
  7. Låt kakan svalna helt och hållet i kylskåpet innan du skär den i bitar, pudrar över florsocker och serverar.