Blåbärssill

koket.se
Blåbärssill
Gert Klötzke porträtt
Niclas Wahlström porträtt
Gert Klötzke porträtt
Niclas Wahlström porträtt

Blåbärssill

Av: Gert Klötzke, Niclas Wahlström

Från: Nyhetsmorgon

13 ingredienser

10 m + tid i kyl

Den här nytänkande sillsorten med blåbär kan bli en favorit i sommar!

Se Gert Klötzke laga receptet

logo

Ingredienser

portioner
  • 5 inlagd sill, i bitar
  • 1 dl ättiksprit 12 %
  • 2 dl strösocker
  • 2 dl vatten
  • 1 tsk balsamvinäger
  • 3 msk rött portvin
  • 3 msk blåbärssaft
  • 1 lagerblad
  • 5 kryddpepparkorn
  • 5 hela nejlikor
  • 5 enbär
  • 1 rödlök, skalad och skivad
  • 0,5 morot, skalad och skivad

Gör så här

  1. Tag fram en kastrull på 1,5 liter.
  2. Blanda ättika, socker, vatten, vinäger, portvin och blåbärssaft i kastrullen, låt koka upp.
  3. När lagen kokar så lägg i kryddor, lök och morot. Ta av kastrullen från spisen och låt kryddor och grönsaker ligga kvar medan lagen svalnar och blir kall.
  4. Lägg sillen i en väl rengjord glasburk. Häll på lag, kryddor och grönsaker så att det täcker sillen. Skruva på ett lock och ställ i kylen, låt sillen stå i minst 2 dagar så att alla smaker mognar.